Ivo viskovic.jpg

Situacija između Beograda i Prištine je sada takva da jedna iskra može da izazove požar, tako da se mora paziti na svaku riječ, kaže Ivo Visković, bivši ambasador Srbije u Njemačkoj i profesor na Fakultetu političkih nauka.

“Ako krene masovno nasilje, ne znam ko to može zaustaviti”, rekao je Visković u emisiji Iza vesti na televiziji N1.

Prema njegovim riječima, pala je krv nedužnog djeteta i teško je obuzdati ljude, a lični gest nasilnika koji je pucao se tumači kao da neko iza njega stoji, odnosno da je to svjesna politička provokacija Srba.

Upozorava da ako bi se krenulo “spiralom” od jedne loše izjave ka drugoj, može se doći do toga da jedna izjava izazove teške posljedice. Međutim, kako kaže, političari na Balkanu ne mogu da odole da zbog neke kratkoročne koristi daju izjave čije se posljedice moraju mjesecima ili godinama sanirati.

Kako kaže u šali, ako je Bog u nečemu bio pravedan prema Balkanu, to je što je “svakome dao dovoljno idiota”.

“Ima ih na svakoj strani dovoljno koji su spremni da preduzmu akcije ili daju izjave koje nimalo ne koriste, nego samo štete”, rekao je on.

Na pitanje kakvu uopšte politiku vodi Beograd prema Kosovu i Metohiji, kaže da je suština te politike “pokušaj da se ima i jare i pare”, što ocjenjuje kao nemoguće.

Kaže da će vjerovatno doći do jakog međunarodnog pritiska da se dođe do kompromisa, ali da to nije dobro za Srbiju, jer po takozvanom francusko-njemačkom prijedlogu Srbija može kao maksimum očekivati da bude priznata od strane Kosova*.

Međutim, Visković kaže da ne dijeli većinski stav po pitanju Kosova*, jer smatra da treba razmišaljti čak i o priznanju državnosti ako se dobije nešto što bi to kompenzovalo.

Govoreći o pokušaju Srbije i Hrvatske da odmrznu odnose, kaže da je posjeta delegacije Srbije pokušaj da se signalizira dobra volja.

Međutim, ono što je tamo rečeno ne daje povod za velika očekivanja, ocienio je Visković, navodeći da između vlasti jedne i druge zemlje nema povjerenja.

“To će biti jedno stanje ‘hladnog mira’”, kazao je profesor.

Na pitanje o odluci predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da odlikuje ruskog predsednika Vladimira Putina, kaže da će se tek vidjeti posljedice tog čina.

“Bojim se da će posljedice biti ne samo lično po Dodika nego i po Republiku Srpsku”, rekao je Visković.