Izaberi pismo: ćirilica / latinica

Vladika Dimitrije služio božićnu liturgiju u Trebinju: Rođenjem Boga-sva rođenja dobila smisao

Liturgija bozic trebinje.jpg

Njegovo preosveštenstvo, episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je jutros na Božić svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, dok je ponoćnu liturgiju služilo sveštenstvo ovog hrama.

I prazničnom jutrenju prisustvovao je veliki broj vjernika, koji su došli u sveti hram da zajedno dočekaju rođenje Bogomladenca i obave tajnu svetog pričešća nakon višednevnog posta.

Vladika Dimitrije je okupljene vjernike, među kojima je bio veliki broj djece, pozdravio tradicionalnim pozdravom - Hristos se rodi.

On je rekao da su rođenjem Boga na zemlji sva rođenja dobila smisao i punoću i pobijedila smrt, grijeh i đavola.

„Mi smo njime spaseni, ali kao što Bog to radi, ne na silu, nego Bog uvijek traži odgovor slobodnog srca čovječijeg. Na nama je da to prepoznamo osjetimo i da se zaradujemo i da odgovorimo našim životom na rođenje bogomladenca, Gospoda i spasitelja našeg Isusa Hrista“, naveo je Dimitrije.

Vladika je poručio da je Isus Hristos prisutan Svetim duhom i na Svetoj liturgiji, te da je potrebno da i nakon liturgije nositi ga u svojim srcima, da se taj mir proširi na domove i porodice, te da se Gospodu Isusu Hristu uvijek vraćamo.

"Budimo u zajednici sa Bogom, sjetimo ga se uvijek i on će uvijek biti svjetlost, kao što i jeste i svjetlost i biti radost kao što i jeste radost i biti istina i smisao našeg života i ljubav od koje se sve naše ljubavi hrane i postaju istinite i čini ta velika ljubav prema Hristu da mi našim zemaljskim ljubavima nikoga ne povrijeđujemo i svima budemo utjeha", istakao je vladika Dimitrije.

U Sabornom hramu danas je lomljena i božićna česnica, u kojoj se za najsretnijeg, krije dukat, dar naše Eparhije.

Na svetoj službi pročitana je božićna poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i arhijereja SPC.

Svetoj službi prisustvovao je i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Po tradiciji, nakon liturgijskog slavlja, vjernici će u svojim kućama, uz česnicu, pečenicu i ostale božićne đakonije, dočekivati polaznike, koji, prema narodnom vjerovanju, u pravoslavne domove donose zdravlje i radost.

I u drugim hramovima Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske služene su svečane liturgije i obavljeno je sveto pričešće.

Tagovi:

Šta Vi mislite o ovome?

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala trebinjelive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal trebinjelive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.




Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
50.000+
dnevnih
posjeta
1.550.000+
mjesečnih
čitanja
3.900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
30.000+
fejsbuk
sviđanja