Nalaganje badnjaka trebinje2023 1.jpg

Na Trgu slobode u Trebinju tradicionalno su naloženi badnjaci, a okupljene građane pozdravili su vladika Dimitrije i gradonačelik Mirko Ćurić.

Njegovo preosveštenstvo, episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije čestitao je svim vjernicima Badnje veče i pozvao narod da sutra, na najradosniji hrišćanski praznik dođu na liturgiju kako bi se svi sjedinili sa bogomladencem Isusom Hristom u crkvi, u liturgiji, ljubavi, vjeri i nadi.

„Kad je nešto tako veliko, kad je nešto na prvi pogled nedostižno za nas ljude, prepuno svjetlosti, ljubavi, nade kao što je naš Hristos Spasitelj i kad je nešto neizrecivo ljudskim jezikom, onda ga u crkvi i u narodu mi hrišćani ukrašavamo bezbrojnim imenima, pa ga zovemo put, istina, život i svjetlost, pastir dobri i velikog savjeta anđeo kako starozavjetni proroci govore. Neka bi dao Bog da mi svim ovim odamo poštovanje našem Spasitelju, da mu se poklonimo dostojno, da živimo kako naš narod kaže – kako Bog zapovijeda. Ako živimo čestito, pošteno, kako naša vjera nalaže i kako u Jevanđelju piše onda je Hristos s nama i onda imamo u srcu svome, u duši i savjesti uvijek našeg Spasitelja, zato mi stalno idemo u crkvu. Neka ste blagosloveni vi i vaše porodice, neka je blagosloven ovaj grad i svi koji dolaze u njega“, poručio je vladika Dimitrije.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić čestitao je okupljenim građanima Badnje veče i sutra Božić tradicionalnim pozdravom „Mir Božiji - Hristos se rodi“ i dodao da nas je i večeras na Trgu slobode okupila svjetlost badnjaka.

Nalaganje badnjaka trebinje2023 3.jpg

„Božić je dan, kazali bi naši stari, kada sve valja započeti, kada treba poželjeti berićetnu godinu i kada jedni prema drugima treba da budemo bolji, da slavimo ljubav, vjeru i nadu. Posebno me raduje što svjetlost badnjaka večeras obasjava svako trebinjsko naselje i brojna sela od Lastve i Korjenića, preko Zubaca, Trebinjske šume i površi, Bobana i Popovog polja do Trebinjskih brda i Ljubomira. Drage Trebinjke i Trebinjci, neka vam rođenje Spasitelja podari blagoslov, dobro zdravlje i svaku sreću, neka i ove godine porodica bude mjesto susreta i radosti ovog praznika. U ove blage dane treba da oprostimo jedni drugima, da učinimo sve što je do nas da budemo bolji ljudi i bolji hrišćani, da porodicu stavimo na prvo mjesto i da se radujemo onim iskonskim vrijednostima našeg bitisanja“, rekao je Ćurić.

Po završetku nalaganja badnjaka, upriličen je prigodan kulturno-umjetnički program.

Nalaganju badnjaka prethodila je večernja služba u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg.

Na najradosniji hrišćanski praznik svetu arhijerejsku liturgiju služiće episkop ZHiP Dimitrije od šest časova, a prije toga u ponoć božićnu liturgiju služiće sveštenstvo naše eparhije.

20230106_190640.jpg

Nalaganje badnjaka trebinje2023 4.jpg

Nalaganje badnjaka trebinje2023 2.jpg