nevesinjsko porodiliste.jpg

Početak nove godine najljepše vijesti donio je iz nevesinjskog porodilišta, gdje je u predhodna dva dana rođeno šest beba, pet dječaka i jedna djevojčica.

Načelnik Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo Bolnice Nevesinje Ranko Kokotović kaže da su u prošloj godini imali 210 porođaja. Među novorođenim bebama je 77 mališana čiji roditelji imaju prebivalište u Nevesinju.

- Porodilje dolaze iz svih mjesta istočne Hercegovine. Iz Trebinja je bilo 56 porodilja, Bileće 35, Gacka 30, Berkovića 5 i Ljubinja 4. Po jedna porodilja je bila iz Banja Luke i Trnova, a na našem Odjeljenju porodila se i jedna Amerikanka, koja živi u Trebinju – potvrdio je Kokotović.

On je istakao da se na ovom Odjeljenju pored klasičnih operativnih zahvata, rade i endoskopske operacije, i da su u prošloj godini imali oko 70 zahvata više nego prije dvije godine.

Kokotović je posebno stavio akcenat na laparoskopske i histeroskopske operacije u cilju liječenja steriliteta koje izvodi prim. dr Luka Anđelić, specijalista ginekolog iz Subotice, naglašavajući da pacijenti dolaze iz čitave Republike Srpske, Federacije BiH i Crne Gore.

Na Odjeljenju rade dva ginekologa i šest babica, a jedan doktor je trenutno na specijalizaciji. U nevesinjskom porodilištu posljednjih godina porastao je broj porođaja.

– Ranije smo imali od 110 do 130 porođaja, a posljednjih godina imamo preko 200 – naglašava Kokotović.

U Nevesinju se porodila i jedna Amerikanka

Glavna medicinska sestra Žana Tomović podsjetila je da su početkom prošle godine imali jednu posebno zanimljivu situaciju, kada je na vrata porodilišta pokucala jedna Amerikanka po imenu Kejtli Kroker.

- Bili smo baš iznenađeni, a na naše pitanje zašto je baš izabrala naše porodilište, rekla je da je putem društvenih mreža i nekih prijatelja u Trebinju saznala da smo mi najbolji u Hercegovini i da to odgovara nekim njenim očekivanjima. Porođaj je prošao u najboljem redu – rekla je Tomović.

Najradosniji dan u prošloj godini u nevesinjskom ginekološko-akušerskom odjeljenju bio je 14. april kada je rođeno pet beba.