temperatura zima.jpg

​Temperature vazduha početkom januara dostigle su rekordni maksimum u brojnim zemljama širom Evrope, a u osam evropskih država su oboreni nacionalni rekordi.

U glavnom gradu Poljske, Varšavi, u nedjelju je izmjerena temperatura od 18,9 stepeni Celzijusa, dok je u Bilbau u Španiji živa u termometru "skočila" na 25,1 stepen, što je čak 10 stepeni iznad prosjeka, prenio je BBC.

Blago zimsko vrijeme u Evropi poklopilo se sa snažnim ledenim, olujnim talasom koji okovao u snijeg i led veći dio Sjeverne Amerike i odnio više od 60 ljudskih života.

Istovremeno, na evropskoj strani Atlantika vrijeme je na početku nove godine bilo prijatno u mnogim mjestima.

Temperature vazduha u Holandiji, Lihtenštajnu, Litvaniji, Letoniji, Češkoj, Poljskoj, Danskoj i Bjelorusiji oborile su nacionalne rekorde, a u Njemačkoj, Francuskoj i Ukrajini oboreni su rekordi mjernih stanica.

U Švajcarskoj su temperature dostigle 20 stepeni Celzijusa, a toplo vrijeme ugorozilo je sezonu na skijalištima širom Alpa.

U Evropi ipak nije svuda toplo, jer u dijelovima Skandinavije meteorolozi najavljuju hladnije dane sa niskim temperaturama i snijegom, a očekuje se da će u Moskvi do sljedećeg vikenda temperatura pasti na -20 stepeni Celzijusa.