Aleksandar vucic.webp

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras po dolasku u Rašku da je spreman da prihvati svaki odgovor Srba sa Kosova i Metohije o uklanjanju barikada, jer ih, kako ističe, razumije.


Vučić kaže da je ovaj dan bio težak za sve građane Srbje, da je više puta razgovarao sa predstavnicia Srba i da će večeras ponovo razgovarati, te da očekuje da će imati određene zahtjeve.

Biće, kaže, to duga i teška noć.

"Razumem srpski narod na KiM. Oni sada i kada se sve postigne, gotovo sve što je moguće postići, neće biti zadovoljni jer su nezadovoljni svojom pozicijom, jer ne znaju u kojoj državi žive...", kazao je Vučić uoči razgovora sa predstavnicima Srba sa KiM.

Dobio je, kaže, poruku da oni ne vjeruju ni Evropi, ni Americi, a Kurtiju još manje.

"Očekujem zahteve za mene i za Srbiju da li ću prihvatiti ono što je racionalno i razumno...? Verujem da smo postavili neke stvari na formalno pravni nivo...", rekao je Vučić za Pink tv.

Predsjednik Srbije je ukazao da Srbi znaju da, kako kaže, "mi prvi put imamo nešto što se ne odnosi na albansku i NATO stranu".

"Mi imamo dokument koji je potpisao Rasmunsen i Tači, mi smo danas prvi put dobili nešto što je za nas izvor prava i jasno propisuje stav Kfora, da bez Kfora i odobrenja srpske zajednice KBS ne mogu biti prisutne na severu KiM", kazao je Vučić, uz ocjenu da je to velika stvar.

Dodao je da je tokom ovih dana i prošle noći i danas imao teške razgovore sa međunarodnim predstavnicima koji su insistirali na riječi "barikade".

"Ako uklonite barikade nema dogovora. celu noć smo se borili, Srbi su to znali, celu noć su slušali, dao sam sve od sebe, moj posao je da se borim za njih i uvek sam bio uz njih", rekao je Vučić.

"A, da li se radujete tome da kada učinite sve", upitao je Vučić.

"Šta da verujem ljudima koji su pre 10 godina potpisali nešto pa nisu ispunili. A šta nam je alternativa...? Da se poubijamo svi. Prvi put se nismo sklanjali, dobro znate šta je sve na ovom mestu od kompletnog Generalštaba i svega drugog. Spremni smo da pomognemo našem narodu. Nije nam cilj da ne sačuvamo mir. Prihvatiću svaku odluku Srba...", naveo je on, prenosi Tanjug.

Na pitanje koju poruku ima za predstavnike Srbije nakon razgovora sa predstavnicima međunarodne zajednice, Vučić ističe:

"Oni znaju sve, znaju koliko je to teško. Pričamo sa ljudima koji su na strani Prištine, koji ne poštuju Rezoluciju 1244, koji su bombardovali ovu zemlju, koji nepoštuju ovu zemlju..."

Istakao je da će bezbroj puta reći hvala Rusiji koja Srbiji pruža političku podršku, ali njihovih snaga, kaže, "ovdje nema".

"Hvala Kini i Indiji...", dodao je on i upitao, "ali šta ćemo sutra". U razgovoru sa Srbima spreman je, ističe, da odgovori na sva pitanja, zato je i došao.

"Spremna mi je vojnička pidžama, ona sa učkurom, tako da ću ovde i da spavam", naveo je Vučić.