Ruski jezik hercegovina.jpg

Da je ruski jezik i dalje popularan kod nas, potvrđuju rezultati koje su postigle učenice gatačke Gimnazije “Pero Slijepčević”, osvojivši prvo i drugo mjesto na olimpijadi iz tog predmeta u Sankt Peterburgu na kojoj je učestvovalo oko 5.000 takmičara iz 132 zemlje svijeta.

Prvoplasirana u kategoriji do 17 godina bila je učenica drugog razreda Jana Antelj, a drugo mjesto osvojile su učenice trećeg razreda gimnazije  Jelena Tepavčević, te sestre Sara i Jana Doder.

Prema podacima koje je objavio sajt “Ruskij mir”, ove godine, u obje kategorije učestvovalo je oko pet hiljada učesnika iz cijelog svijeta.

Jana Antelj priča za “Glas Srpske” da je prvi susret sa ruskim jezikom bio u šestom razredu i odmah ga je ga zavoljela.  Dodaje da je korona uticala na njihov nivo znanja, ali nastavnica iz osnovne škole Dragana Grgur se potrudila da ne ostane uskraćena za potrebno znanje, što je bio dobar temelj za nastavak školovanja.

- U srednjoj školi profesorica Mirjana Slijepčević je nastavila istim tempom i moje poznavanje ruskog jezika svakim danom je bolje. Kroz dodatne časove i uz pomoć instrukcija prešli smo dosta gradiva. Sama konkurencija, više od 5000 učesnika, dovoljno govori o ozbiljnosti, a biti “najbolji među najboljim” velika je stvar. Tek sad postajem svjesna veličine uspjeha - rekla je Antelj.

Naglašava da nagrada koju je osvojila pokazuje da se svaki rad i trud isplati.

- Ovo je dokaz moje ljubavi prema ruskom jeziku. Drago mi je što sam, zajedno sa drugaricama, promovisala naše Gacko na ovako lijep način. Posebno je zadovoljstvo što smo od toliko takmičara iz cijelog svijeta baš nas četiri zauzele ovako visoke pozicije. Veliku zahvalnost dugujemo i profesorici Mirjani Slijepčević - rekla je Jana Antelj.

Finalno takmičenje održano je 14. novembra ove godine. Učenici su radili zadatke u vezi sa razumijevanjem pročitanog teksta, ali i teksta kog su slušali. Pitanja su bila usmjerena na provjeru razumijevanja smisla, sižea i detalja pročitanih i poslušanih tekstova.

Sestre Sara i Jana Doder ne kriju ljubav ka ruskom, a iza ove nagrade krije se prvo ljubav ka ruskom jeziku, ali i red, rad i zalaganje da u svakom segmentu napreduju.

- Ova olimpijada predstavlja iskustvo koje mi puno znači i usrećuje me. Spremile smo se za takmičenje uz pomoć prof. Mirjane Slijepčević tokom dodatne nastave. Za ove rezultate svakako je “kriva” velika volja i ljubav koju gajim prema ruskom jeziku. Od benefita povodom drugog mjesta ističem mogućnost besplatnog polaganja “TRKI” ispita iz željenog nivoa – rekla je Jana Doder za naš list. 

I njena sestra Sara ne krije da je prezadovoljna rezultatom.

- Drago mi je što sam među 5000 učesnika iz 132 zemlje svijeta u najboljem svjetlu predstavila svoju školu. Volim ruski jezik i mislim da je to presudno za učenje istog. Kroz muziku i kinematografiju stičem dodatno znanje. Pored diplome i vrijednog vaučera zainteresovao me je poziv za studiranje na Sanktpeterburškom univerzitetu, o čemu ću da razmislim – rekla je Jana Doder dodavši da veliku zahvalnost duguje profesorici Slijepčević bez koje se ovaj uspjeh ne bi desio.

Kao nagradu za odlične rezultate učenice će dobiti vaučer za besplatno polaganje ispita iz ruskog jezika za nivo koji žele, sa mogućnošću da vaučer iskoriste do kraja 2023. godine.

Za sjajne rezultate đaka iz Gacka zaslužna je profesorica Mirjana Slijepčević.

- Što se tiče pripreme, to su djeca koja vole ruski jezik, a pripremaju se stalno na časovima redovne i dodatne nastave, ali i samostalno. Ima jedan broj učenika koji vole ovaj predmet, kao i rusku književnost i kulturu. Djevojke imaju mogućnost da napreduju, da polažu nivo jezika koji žele do kraja iduće godine. Ukoliko se odluče, imaju prednost za upis na njihovom fakultetu. Mogućnosti su velike, a svakako je znanje jezika nešto što će im sigurno koristiti u životu - rekla je Slijepčevićeva.

Podsjeća profesorica Slijepčević da su i ranije učenici iz njihove škole pravili zapažene rezultate.

- Prije pojave pandemije virusa korona, učenici su takođe učestvovali, radili su onlajn test za prolaz u finale. Tako smo i ranije imali tri učenika koja su učestvovala na takmičenju - rekla je Slijepčevićeva.

Šta izabrati

Jana Antelj kaže da još nije sigurna šta će upisati nakon srednje škole. Možda to bude i ruski jezik, ali trenutno ima više afiniteta prema prirodnim naukama.

- S obzirom na to da sam tek drugi razred srednje škole, još je rano za neke ozbiljnije odluke i daću sebi vremena da odlučim, jer buduće zanimanje nije jednostavno izabrati - kaže Jana koja je i u osnovnoj školi bila đak generacije.