dodik viskovic cvijanovic.jpg

Razgovarali smo o izazovima koji očekuju i nas i Vladu RS. U Vladi je značajan broj novih ljudi što izuskuje novu dinamiku. Glavni prioriteti su očuvanje političke i socijalne stabilnosti, radnih mjesta i ekonomije, poručio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nakon razgovora sa novim-starim premijerom RS Radovanom Viškovićem i njegovim ministrima.

"Pričali smo kako unaprediti javni sektor", rekao je Dodik.

Dodao je da će ova Vlada pokazati svoju sposobnost i u svim naporima ćemo dati rezultata.

"Ovo je koaliciona Vlada i nastavlja da radi u sklopu koalicije", rekao je Dodik i dodao da je odluka da Viškoviću dam mandat za premijera pokazala ispravnom.

"Počećemo da čistimo sve one koji se na neki način vode da su zaposleni, a nisu. A to ćemo uraditi u narednih sedam dana", rekao je Dodik i dodao da za ovu Vladu nema odmora, ni jutro, ni popodne ni noć.

Na nivou BiH, kako je rekao, ostajemo posvećeni očuvanju ustavne pozicije RS, sprečavanje prenosa bilo kakvih nadležnosti.

"Spremni smo na dijalog na nivou BiH o tim stvarima, uz uslov očuvanja Republike Srpske", istakao je Dodik i dodao da sa FBiH želimo da otvorimo sve moguće vidove saradnje, pa ćemo sačekati da i oni oforme svoju Vladu. Kako je rekao sačekaćemo formiranje Savjeta ministara, kako bismo zatražili sastanak sa njima.

Najavio je i zajedničku sjednicu Vlade RS i Srbije u Banjaluci.

Dodik je podsjetio da Srpska ostaje u poziciji da je visoki predstavnik nelegalan i to pitanje se neće dogoditi u sumnju.

"Ne možemo tumačiti samo jedan stav jedne strane", rekao je on. Takođe, rekao je Republika Srpska ne prihvata PIK niti će poštovati odluke koji oni donose.

Po putanju EU, odluka o kandidatskom statusu je politička i donesena je zato što treba Zapadu i može da donese određene stvari, ali isto tako, Dodik kaže da će se raditi na 14 prioriteta i to isključivo zajedno.

"Ova Vlada ima kompetencije i radiće na tim pitanjima", rekao je predsjednik Republike Srpske i dodao da je RS za saradnju sa SAD i to ne možemo zaobići.

"Ali, sve što su oni radili nikada nije bilo u interesu Republike Srpske", smatra Dodik.

Kako je rekao RS je protiv NATO integracija.

"Određeni oblici saradnje su mogući ali vidjećemo na koji način", kaže Dodik.

Željka Cvijanović, predsedavajuća Predsjedništva BiH, poručila je da je dobro što je formirana izvršna vlast u Srpskoj.

"Na nivou BiH trebaće mi podrška o saradnja Vlade, da radimo kao tim", istakla je Cvijanovićeva i dodala je da ima velika očekivanja od ove Vlade.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, zahvalio se na razgovoru sa rukovodstvom Republike Srpske i poručio da će se željeni rezultati stići samo ako se bude radilo kao tim, a nikako kao pojedinci koji "soliraju".

"Imamo više od 290.000 zaposlenih u Srpskoj što je veći broj nego što imamo penzionera", rekao je Višković i dodao da je stepen zaduženosti javnog duga ispod dozvoljenog.

Ali imamo, kako je rekao. i činjenicu koju ćemo odmah da mijenjamo, a to je promocija naših politika.

Dodao je da su na današnjoj prvoj sjednici Vlade donijeli 27 zakonskih rješenja i to će biti odmah na prvoj sjednici NS RS.