rukomet.jpg

Trebinje će u subotu 24. i nedjelju 25. decembra biti domaćin Svesrpskog kupa u rukometu, koji će okupiti najbolje rukometaše i rukometašice Srbije i RS.

U muškoj konkurenciji Srbiju predstavljaju RK „Vojvodina“ Novi Sad, aktuelni šampion ove države i „Metaloplastika“ Šabac, aktuelni osvajač KUP-a Srbije,  ekipa koja je dva puta osvajala Kup šampiona.

Predstavnici RS su RK „Borac“ Banja Luka, šampion BiH i domaćin RK „Leotar“.

Po prvi put će se istovremeno igrati i utakmica u ženskoj konkurenciji, a u Trebinje stižu rukometašice „Železničara “ iz Inđije u Srbiji, koje će se sastati sa ekipom banjalučkog „Borca“. 

Prema riječima člana Upravnog Rukometnog saveza RS Obrada Ninkovića, Svesrspki kup, koji će po prvi put okupiti i muške i ženske ekipe, je prilika za unapređenje saradnje rukometnih saveza Srbije i Srpske.

„Ovo je prilika da napravimo zajednički upravni odbor između dva saveza u Trebinju, gdje ćemo razmjeniti mišljenja u cilju unapređenja ovog divnog viteškog sporta. Na ovaj način i trebinjski rukometaši  promovišu ovaj sport i svoje rezultate, koji su već na zavidnom nivou“, naveo je on.

Predsjednik Upravnog odbora RK  „Leotar“ Stevan Bekan kaže da su ovakve manifestacije uvijek prilika da se ostvari pobjeda na sportskom terenu, ali da su veoma važni i drugi aspekti.

„Ovo takmičenje je velika čast za RK „Leotar“ i pokazuje da radimo dobro. Potrudićemo se da budemo dobri domaćini. Što se takmičarskog dijela tiče rezultati nisu u prvom planu, cilj je unapređenje saradnje, ne samo rukometnih saveza, nego i podizanje nivoa saradnje Srpske i Srbije. Takođe, cilj i promocija rukometa, kako bi što više djece u Trebinju došlo  u ovaj ili neki drugi sportski klub u gradu“, istakao je on.

Slađana Skočajić, načelnik gradskog odjeljenja za kulturu je rekla da ovakve manifestacije potvrđuju da je Trebinje „najljepši srski grad“.

„RK Leotar je svojim uspjesima zaslužio da bude domaćim ovakvom takmičenju. Kada je u pitanju uspjeh trebinjskih rukometaša treba zahvaliti i njihovoj vjernoj publici, koja je bila još jedan igrač u svim pobjedama Trebinjaca“, navela je ona, dodavši da će gradska uprava uvijek podržavati sport. 

U subotu od 17 časova igra se polufinalna utakmica u muškoj konkurenciji između „Vojvodine“ i „Metaloplastike“, a od 19 časova igraju „Leotar“ i „Borac“. Uoči druge utakmice planirano je svečano otvaranje.

U nedjelju od 13 časova igra se finalna utakmica u ženskoj konkurenciji između „Železničara“ i „Borca“, a finalna utakmica u muškoj konkurenciji je od 15 časova.

Utakmice se igraju u Sportskoj dvorani "Miloš Mrdić", a ulaz je besplatan.