Sipovac knjiga1.jpg

U biblioteci eparhijskog doma održana je promocija knjige "Šavovi" Velibora Šipovca. Ovo je 17 knjiga autora koji živi i radi u Trebinju i u njegovom opusu nalaze se i monografije, zbirke pozije i zbirke priča, romani.

Kroz ovaj roman Šipovac se vratio pojmu čuda sa kojim je krenuo kroz prvo književno ostvarenje "Hercegovina, običaji i vjerovanja" u kojoj je obradio čudo kao Božiji znak na području Hercegovine.

U knjizi se govori o bogatom saudijsko-arabijskom paru koji nisu imali potomstvo i kako su molitvama prema Presvetoj Bogorodici u manastiru u Siriji dobili djecu. Nakon što mu se ispunila želja, bogataš je želio da daruje manastir koji se nalazi kod Damaska i da se zahvali Presvetoj Bogorodici, ali su ga razbojnici ubili. Presveta Bogorodica je učinila čudo i uz pomoć svog sina Isusa Hrista, sašila raskomadano tijelo i učinila čudo vaskrsenja.

Prva informacija o ovome događaju dobijena je prije nekoliko godina od blaženopočivšeg vladike Atanasija. Prema riječima autora, on je na osnovu priče vladike Atanasija i priča iz dostupnih izvora oživotvorio ideju i nepoznate likove kroz radnju romana. Na taj način napravio je priču sa raznim čudima koja se dešavaju u pravoslavnom svijetu sa fokusom na to čudo.

"Ova knjiga je priča o životu i o čudu. U cijelom svijetu, u svim vremenima, oduvijek su se dešavale čudesne pojave i događaji. One su neobjašnjive sa stanovišta nauke. Ali, zahvaljujući čudima, mnogi su stekli vjeru u nemogućeg Boga i postali vjernici ili su je pak utvrdili. 'Šavovi' su knjiga o čudu koje je vezano za arapski svijet Bliskog istoka. O tom čudu, koje se inače poslije pronijelo pravoslavnim svetinjama u Hercegovini je na svojim predavanjima pričao i vladika Atanasije. Čudo je učinila Presveta Bogorodica uz pomoć Sina svoga, Sina Božijega, Gospoda Isusa Hrista, sašila raskomadano tijelo Arabijca i učinila čudo vaskrsenja", rekao je Šipovac.

Likovi u romanu su izmišljeni i nije urađeno na dokumentaran način, ali je roman napisan na osnovu istinitog događaja, čuda koje se desiolo.

Sipovac knjiga2.jpg

U svakoj knjizi Šipovac na svoj način želi da provuče pouku i poruku jer je sebi zadao misiju.

"Treba da vjerujemo u našu Svetu crkvu, Sveto pismo, ali i novozavjetnu poruku o razlikovanju duhova, a samim tim i pojava. Čudesa se dešavaju, uvijek su se dešavala i dešavaće se, ali treba samo da vjerujemo u našeg Isusa Hrista koji je početak i završetak ovoga svijeta i koga čekamo kao konačno vaskrsenje sviju nas" jasan je Šipovac.

Na promociji su govorili i sveštenici Momčilo Pejčić i Aleksandar Ilić, a u muzičkom dijelu je nastupio guslar Vladan Perović.

Promociju knjige organizovala je biblioteka Sveti Justin Ćelijski uz blagoslov episkopa Dimitrija.

Sav prihod od prodatih knjiga doniran je eparhijskoj Fondaciji Sveti Vukašin za božićnu akciji koja je u toku.