Stajicic krv.webp

Aktiv medijskih radnika Dobrovoljnih davalaca krvi Trebinje, koji je ujedno i jedini ovakav aktiv u Republici Srpskoj, darovao je najdragocjeniju tečnost u trebinjskom Centru za transfuzijsku medicinu.

Novinar RTRS-a Božidar Stajčić, predsjednik Aktiva, kaže da je u pitanju druga ovogodišnja akcija u kojoj je predviđeno da krv daruje desetak medijskih radnika, od 26, koliko ih broji cjelokupan Aktiv.

“Mi smo brojčano najmanji aktiv koji djeluje pri Dobrovoljnim davaocima krvi, ali sa najviše različitih krvnih grupa, tako da smo u dogovoru sa nadležnim iz Centra za transfuzijsku medicinu dogovorili da krv darujemo po potrebi, odnosno, kada nas pozovu, naročito one sa rijetkom krvnom grupom”, kazao je Stajčić.

Napominjući da su oni sa rijetkim krvnim grupama zbog toga u ovoj akciji izostavljeni, Stajčić objašnjava da svaki od članova Aktiva daje krv po dva puta godišnje, u prvoj i drugoj polovini godine.

“Mi organizujemo dvije akcije, proljetnu i jesenju, ali je potrebno napomenuti i to da nam se gotovo u svakoj akciji priključi po jedan novi član, pa se to desilo i ovoga puta, kada nam se priključila kolegica Tanja Borovčanin”, dodaje Stajčić.

Načelnik Centra za transfuzijsku medicine Trebinje doktor Dragan Šarenac je, uz zahvalnost medijskim radnicima na plemenitosti, istakao i da oni, koji krv iz različitih razloga ne mogu darivati, medijski podržavaju i ove akcije i cjelokupnu ovu službu.

“Ovo su ljudi sa kojim imamo odličnu saradnju i kao sa davaocima krvi, ali i kao sa najvećim promoterima davalaštva krvi i ove plemenite misije”, kazao je Šarenac, izražavajući zadovoljstvo i zbog svih dosadašnjih akcija u davalaštvu krvi u Trebinju.

Napominjući da je u ovoj službi do sada prikupljeno oko 2.150 jedinica krvi, on dodaje da ta cifra ovu godinu svrstava u jednu od rekordnih godina otakako postoji davalaštvo u Trebinju, a u pitanju je period od punih 55 godina.

“Akcija davanja krvi medijskih radnika je pedeset peta po redu i do kraja godine ćemo imati najmanje još jednu akciju, jer već sutra očekujemo akciju darivanja krvi Aktiva SL Industrija alata, najstarijeg u našem gradu, na koji se naša služba svih ovih godina najviše i oslanjala”, istakao je doktor Šarenac.

Akciji darivanja krvi su se odazvali zaposleni u svim trebinjskim medijima, što je akciju učinilo još uspješnijom.