Knjiga ratomir mijanovic3.jpg

U prepunoj bioskopskoj sali Kulturnog centra Trebinje održana je promocija knjige „Azra, brate Azra“, autora Ratomira Mijanovića.

Mnogobrojni Ratomirovi ratni drugovi, prijatelji, kolege došli su da čuju o najnonovijoj knjizi. Riječ je o 20 priča sa hercegovačkog ratišta kojima je Mijanović zaokružio triologiju započetu „Pričama iz Ratomira“, a nastavljenu „Lađom za spas“.

Prema riječima autora, teme priča su snalaženje ili bolje rečeno nesnalaženje u prvim ratnim godinama koje su poremetile mladalački mikrokosmos, život koji su do tada imali.

"Recenzent knjige je rekao: 'Kada dječaci u farmerkama uđu u kaljave rovove vasiona se izvrne naopačke'. Stvarno je to tako jer se naša vasiona u tom ratu izvrnula naopačke. Kako je bilo moguće vratiti vasionu u neka normalna dešavanja, vratiti se normalnom životu, bojim se nikako. Mnogi ti mladi ljudi nažalost danas nisu sa nama iako su iz rata izašli živi. Rat je ostavio posljedice na sve, a moja je obaveza bila da se u ovoj trećoj knjizi osvrnem na sve njih. Na one koje sam poznavao, čije su me priče dirnule i koje su ostavili trajan pečat na moj lični doživljaj, ali i cijele Istočne Hercegovine", rekao je Mijanović.

Knjiga ratomir mijanovic2.jpg

Govoreći o svojoj generaciji, rekao je da je ona izrasla na rokenrolu. U prvoj knjizi ima priča vezana za "EKV", a kasnije su se dotakli i drugih bendova, da bi se u ovoj knjizi govorilo o "Azri".

"Ovo je priča posvećena rano preminulom pjesniku iz Ljubinja Sergeju Ćuku koji je sa mnom dugo drugovao ratne i poratne godine. Nažalost, on nije sa nama, ali njegovo pjesničko djelo i ono što je radio sa mladim glumcima ostavio je trajan pečat Hercegovini", istakao je Mijanović.

Mnogi su pitali Mijanovića da li postoji mogućnost za nastavkom.

"Sumnjam da ću nastaviti da pišem priče iako takvih priča ima još dosta širom Hercegovine jer je ovo mjesto izvor najljepših bistrih, najpoštenijih i najčasnijih priča iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata", jasan je Mijanović.

Knjiga ratomir mijanovic1.jpg

Publici su se predstavili akteri tri priče, zatim otac Sergeja Ćuka Ratomir i istoričar Predrag Lozo. Program je vodila novinar Vlatka Musić.

Na promociji su nastupili "Krugovi u žitu", Darjana Vuković, Anđela Joksimović i Darko Kurtović.