cetkice za sminkanje.jpg

Četkice za šminkanje treba temeljno oprati nakon svakog korišćenja, zato što se na njih lijepe različite čestice šminke koje kasnije privlače mikroorganizme na sebe.

Kozmetičari ističu da se uz neredovno pranje četkica za šminkanje na lice prenose bakterije koje narušavaju pH vrijednost kože i podstiču stvaranje upalnih procesa.

Pitanje koje muči većinu jeste kako pravilno očistiti četkice za šminkanje, tako da se dlačice ne izvuku i sama četkica ne izgubi na kvalitetu.

Kako bi pravilno očistili četkice za šminkanje morate pravilno da ih upotrebljavate u suprotnom će se dlaka u toku pranja oštetiti, a i proizvodi koje nanosite na lice neće postići adekvatan efekat.

Četkice za šminkanje napravljene od prirodne dlake koriste se isključivo za praškaste proizvode, dok se četkice od vještačke odnosno sintetičke dlake koriste za nanošenje tečnih proizvoda, proizvoda koji su razmazivi i koji imaju kremastu strukturu.

Ovo je osnovna podjela koje se treba pridržavati kako bi produžili vijek trajanja četkicama za šminkanje.

Predlažemo vam da podijelite četkice u dvije grupe, odvojite one koje su sintetičke jer se kremasti proizvodi teže skidaju sa dlake pa će vam za pranje biti potrebno više vremena.

Bilo bi idealno da imate manju posudicu u koju ćete sipati tečni sapun prilikom pranja četkica, ali ako je nemate na samom početku možete koristiti čep određenog šampona za kosu ili svoje dlanove.

Četkice prvo pokvasitek toplom vodom, ali tako da ispod mlaza tople vode postavite dlan i vlasi kružnim pokretima masirate po dlanu tako da voda pada na njih.

Nemojte dozvoliti da mlaz vode pada preko cijele četkice ili preko dijela u kome su dlačice pričvršćene za dršku četkice jer ćete oštetiti ljepilo unutar četkice tako da dlačice učestalo opadaju.

Pod mlazom vode adekvatno pokvasite četkice i odložite ih na peškir.

Zatim u ruku ili činijicu sa što ravnijom podlogom (ne treba vam duboka činija kako ne bi pokvasili gornji dio četkice u kom su vlasi pričvršćene za samu četkicu) sipajte tečni sapun ili blagi, prirodni šampon.

Lagano kružnim pokretima prođite svakom četkicom kroz šampon, vidjećete da se boja zadržava u šamponu. Dobro isperite svu boju sa vlasi.

Četkice sušite na pamučnoj tkanini ili peškiru, idealno bi bilo da ih sušite narednih 12 sati kako bi se u potpunosti osušile.