vodovod-trebinje-poslovanje.jpg

Direktor preduzeća "Vodovod Trebinje" Miodrag Batinić rekao je da će ovo preduzeće zatražiti povećanje cijene vode za domaćinstva na području Trebinja, jer to zahtijevaju uslovi poslovanja i reforme koje predstoje ovom preduzeću.

Batinić je, tokom današnjeg zasjedanja gradske skupštine, rekao da je trenutna cijena metra kubnog vode za domaćinstva u Trebinju nije povećana od 2017. godine i da iznosi 0,78 KM po m3, dok su svi troškovi poslovanja ovog preduzeća povećani.

"Novu cijenu metra kubnog vode za domaćinstva, kada se ona bude formirala, činiće fiksni i varijabilni dio, s tim da će fiksni dio biti namijenjen za rekonstrukciju koju radi 'Vodovod', dok će varijabilni dio biti namijenjen za pokrivanje ostalih troškova koje ima preduzeće. Samo za ovu godinu rashodi će biti povećani i do 400.000 KM", kazao je Batinić.

On je naveo da cijena vode za domaćinstva u Bileći iznosi 1,75 KM po m3, u Gacku 1,90 KM po m3, a u Herceg Novom čak 2,60 KM po m3.

"Ovo treba da omogući da Grad Trebinje i 'Vodovod' budu dio projekta "MEG dva", koji dugoročno treba da obezbijedi reformu cjelokupnog sistema vodosnabdijevanja, za šta je potrebno stabilno funkcionisanje preduzeće", kazao je Batinić.

Koordinator "MEG dva" projekta Sandi Zulić iz firme "Una konsalting", koga zajednički finansiraju vlade Švajcarske i Švedske i Direkcija Evropske unije u 27 jedinica lokalne samouprave u Republici Srpkoj i Federaciji BiH, kazao je da ovaj projekat podrazumijeva i subvencionisanje dijela troškova vodosnabdijevanja i prečišćavanja otpadnih voda za socijalno ugrožene ketegorije stanovništva.

"Danas ne možemo da govorimo o budućoj cijeni vodnih usluga, već ćemo o tome moći da govorimo tek onda kada se, kroz metodologiju uređivanja najniže osnovne cijene vodnih usluga, utvrdimo koja je to cijena koja pokriva sve troškove", kazao je Zulić.

Odbornik PDP-a Saša Borjan rekao je da je ovo samo još jedan u nizu nameta građanima Trebinja, dok je odbornik Liste za pravdu i red Nebojša Milišić kazao da je ovo klasični populizam.

Odbornik SNSD-a Luka Petrović je rekao da je dobro što će se eventualno povećanje cijena ispratiti subvencionisanjem dijelova troškova za socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

"Cijena će pokrivati troškove rada 'Vodovoda'. To je regulisana cijena, jer cilj 'Vodovoda' nije profit, s obzirom na to da je riječ o javnom preduzeću", kazao je Petrović.

Jedna od lokalnih zajednica u Republici Srpskoj koja je dio "MEG" projekta je i Grad Gradiška, koja je do sada kroz ovaj projekat dobila bespovratni grant od 14.500.000 evra.

Odbornici su tokom sjednice Skupštine grada usvojili i odluku o naplati dospjelih, a neizmirenih potraživanja "Vodovoda" od javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Grad Trebinje i onih koje se finansiraju iz Budžeta Grada.

"Javne ustanove i preduzeća koja, iz različitih razloga, ne budu u prilici da plaćaju troškove koje im ispostavi 'Vodovod'- te troškove će 'Vodovod' namiriti iz budžetskog granta tih ustanova i preduzeća, tako što će im ta grantovska sredstva biti umanjena za vrijednost duga. To je jedna novina koja je važna za likvidnost 'Vodovoda' i buduće reforme", kazao je Batinić.

Odbornik Liste za pravdu i red Dajana Milišić tražila je da se odbornicima dostavi spisak dužnika i perioodom trajanja duga, s obzirom na to da se radi o javnim ustanovama i preduzećima Grada.

Trebinjski odbornici usvojili su danas pet tačaka koje se tiču budućih reformi u preduzeću "Vodovod Trebinje".