parlament bih.jpg

SNSD-u ostaje četvrti delegat u Domu naroda Parlamenta BiH. Ovo, nezvanično, saznaju “Nezavisne novine” iz izvora bliskih SNSD-u, a nakon što su pojedini mediji objavili informaciju da je Apelaciono vijeće Suda BiH usvojilo žalbu SNSD-a i ukinulo posljednju odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH kojom je sporni listić za glasanje za delegate u Domu naroda BiH proglašen važećim.

Na ovaj način, rezultati glasanja iz Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) ostaju na snazi, što znači da će SNSD u Domu naroda BIH imati četiri delegate, a to su Radovan Kovačević, Nikola Špirić, Sredoje Nović i Snježana Novaković-Bursać.

Na upit "Nezavisnih novina", iz Suda BiH su rekli da ne mogu dati nikakve informacije "s obzirom na to da predmetna odluka još nije otpremljena."

Podsjetimo, četiri liste SNSD-a i jedna lista SDS-a dobile su odgovarajući broj glasova za pet delegatskih mjesta u Domu naroda Parlamenta BiH.

Međutim, problem je nastao kada je prilikom brojanja glasova u NS RS jedan glas koji je dobila lista PDP-a proglašen nevažećim, jer je umjesto u predviđeni kvadratić za glasanje, znakom iks označen kvadratić na kome je pisalo ime PDP-a.

Upravo taj glas bi PDP-u donio isti broj glasova sa jednom listom SNSD-a, što bi značilo da se treba obaviti žrijebanje kako bi se odredilo ko će dobiti peto delegatsko mjesto.

Ipak, Komisija za izbor i imenovanje Narodne skupšine RS sporni glas je proglasila nevažećim, a rezultate poslala na ovjeru CIK-u. Tu se stvar dodatno zakomplikovala, jer je CIK prilikom utvrđivanja rezultata, ovaj glas proglasio važećim, nakon čega je SNSD uputio žalbu Sudu BiH.