agrarni fond.jpg

Šest poljoprivrednih proizvođača sa područja Trebinja, kooperanata Hercegovačke kuće dobilo je danas opremu za preradu voća, povrća i mlijeka, ukupne vrijednosti 44.000 KM.

Ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji i dodjeli opremi sa poljoprivrednicima je potpisao direktor Agrarnog fonda grada Trebinja Veselin Dutina koji je naveo da je oprema nabavljena u saradnji sa proizvođačima i da je riječ o dva pasterizatora, dva duplikatora, jednoj presi za cijeđenje sokova i jednoj hladnjači.

On je istakao da je oprema proizvedena u Republici Srpskoj, što je važno da se jača domaći bruto proizvod.

"Ukupno je podržano šest kooperanata Hercegovačke kuće koji su imali dovoljne količine sirovine da mogu da prerađuju ovom opremom. Niko od proizvođača koji su konkurisali na program nije odbijen", rekao je Dutina novinarima.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić očekuje od ljudi koji su preuzeli opremu da u narednom periodu otvore neki pogon i da to zajedno, kroz učešće grada, bude na ponos svih.

On je pohvalio je kooperante Hercegovačke kuće, navodeći da oni od prvog dana sarađuju sa ovom prodavnicom tradicionalnih proizvoda.

"Dogovoreno je da se 20 odsto proizvoda od ovih proizvođača proda kroz Hercegovačku kuću. Ovo je jedna velika investicija na dobrobit svih nas", rekao je Ćurić.

Poljoprivredni proizvođač Jadranka Lojpur danas je dobila mini-hladnjaču u kojoj može da skladišti voće sa svog gazdinstvu.

Lojpurova je rekla da se bave uzgojem malina, kupina, jagoda, proizvodnjom džemova, likera i ostalih proizvoda od voća.

Poljoprivredni proizvođač Marko Škero iz Desin sela kod Trebinja rekao je da se bavi stočarstvom, gaji dvadesetak grla, proizvodi sir, a dobijena oprema će mu pomoći da proširi stočni fond.

On je zahvalio Agrarnom fondu i gradu jer će mu oprema koju je dobio olakšati proizvodnju sira.