Bozidar vucurevic dzudo3.jpg

Džudista Trebinjskog Leotara Božidar Vučurević treću godinu zaredom predložen je od matičnog saveza kao kandidat za Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske. Trener džudo kluba Leotar Mitar Mrdić predložen je za najboljeg trenera ispred matičnog saveza.

U izboru za 2020. godinu našao se na devetom mjestu najboljih sportista, prošle godine nije bio u odabranom društvu, a sada se nada da će se 12. decembra opet naći na sceni koncertne dvorane Banskog dvora.

- Vjerovao sam da će 2022. godina biti još rezultatski uspješnija za mene, ali nije tako bilo. Naime, pred kraj prošle godine sam zaradio povredu ramena i prve prognoze su bile da ću odsustvovati osam mjeseci. Međutim, vratio sam se poslije četiri, ali poslije nekoliko takmičenja uslijedila je nova povreda. Na sreću tada sam odsustvovao manje - rekao je Vučurević, koji će 18. januara proslaviti 22. rođendan.

Iako je prošle godine planirao da nastupi na više turnira na kojima se sakupljaju bodovi za olimpijsku normu, nije bilo baš tako.

Bozidar vucurevic dzudo2.jpg

- Uspio sam da nastupim samo na grend slemu u Antaliji, gdje sam bio deveti što mi je donijelo 200 prvih bodova za olimpijsku normu. Da bi se kvalifikovao za Igre u Parizu 2024. godine treba otprilike da sakupim 1.500 bodova, a pobjeda u turskom gradu na ovom turniru vrijedjela je 600. Bodovi se sabiraju i u obzir dolaze svi rezultati iz druge polovine 2022, cijela 2023 i prva polovina 2024. godine, tako da još ima dosta vremena i turnira da se propušteno nadoknadi - nastavio je Vučurević, koji nastupa u kategoriji do 81 kilogram.

I ove godine bio je bez premca u Republici Srpskoj i BiH, a osvojio je i dvije medalje na prvenstvu Balkana.

- Pošto sam bio izlazno godište bio sam prvak RS i BiH i u konkurenciji juniora i kod seniora. Na prvenstvu Balkana u Bugarskoj osvojio sam zlato u ekipnoj i srebro u pojedinačnoj konkurenciji. Osvojio sam i peto mjesto na Mediteranskim igrama u Alžiru. Sve u svemu nije loše, ali je moglo i bolje - dodao je Vučurević, koji je u godini na izmaku bio i učesnik Evropskog prvenstva u Bugarskoj, svjetskog šampionata u Uzbekistanu, kao i Evropa kupa u Dubrovniku.

Bozidar vucurevic dzudo1.jpg

Fakultet

Vučurević već treću godinu boravi u Banjaluci gdje studira na Fakultetu bezbjednosnih nauka.

- Upisao sam treću godinu, za sada ide sve po planu. Uspješno usklađujem učenje, treninge i odlaske na takmičenja. Pošto sam daleko od kuće, ne mogu da treniram u matičnom klubu Leotaru. Radim zajedno sa nekadašnjim članom Džudo kluba Borac Pavlom Šolakom, koji mi je sparing partner i koji mi je najveća podrška u Banjaluci - naglasio je Vučurević.