Dizajn za kulturu izlozba1.jpg

Nakon prve i uspješne prezentacije u okviru Paviljona dizajna prije godinu dana u Novom Sadu, Kulturni centar Trebinje ugostio je izložbu „Dizajn za kulturu”, koja prikazuje najbolje evropske i regionalne dizajn prakse u oblasti kulture.

Izložba predstavlja najuspješnije projekte u oblasti dizajna koji su realizovani u okviru kulturnog sektora za različite evropske i regionalne institucije, projekte i organizacije u kulturi, a nastala je u okviru projekta „ReCulture: Rebrendiranje ustanova kulture na Zapadnom Balkanu”.

Miljan Vuković, direktor Kulturnog centra Trebinje, naveo je da će Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Umjetnička kolonija iz Danilovgrada, „Memorijal Pavla Beljanskog“ iz Novog Sada Kulturni centar Trebinje, zahvaljujući ovom projektu dobiti potpuno nov izgled, nove alate komunikacije i novu vrstu pojavljivanja, što će im omogućiti da se kao ozbiljne ustanove pojave u tokovima evropskih kulturnih događaja:

„Ove četiri institucije imaju jako dobar umjetnički ili kulturni proizvod koji zavređuje pažnju i koji može da bude konkurentan na tržištu kulture čitave Evrope. Ono što je nedostajalo i Kulturnom centru i manifestacijama koje produkujemo jeste jedna vrsta savremenog dizajna koji će na najbolji način zaokružiti sve ono što radimo i kao takvo izaći na tržište i biti konkurentno svim onim manifestacijama na evropskoj sceni kulture koje se produkuju u velikim sredinama”.

Dizajn za kulturu izlozba3.jpg

Vuković s ponosom ističe da je Kulturni centar Trebinje jedina ustanova iz Republike Srpske koja je nosilac projekta „Kreativne Evrope“.

„Mi smo tada bili jedna od 315 organizacija koje su konkurisale za sredstva fonda koji je otvoren za Zapadni Balkan, naš projekat je bio jedan od trinaest koji su odabrani za podršku i finansiranje, a bili smo prvi po osvojenim bodovima u Evropskoj komisiji u Briselu”, podsjetio je Vuković.

Dajana Vujaklija, predstavnik organizacije „Ink” iz Novog Sada, jednog od partnera u projektu „ReCulture”, istakla je da cilj projekta bio da se institucije kulture našeg regiona kroz dizajn modernizuju i na taj način približe publici:

„Okupili smo tim mladih dizajnera iz regiona koji rade na novim vizuelnim identitetima ove četiri institucije. Nakon četrdeset meseci, koliko traje projekat, one će dobiti novu primenu vizuelnog identiteta u dizajnu u svim komunikacionim materijalima i, naravno, prostoru. Izložba je bila jedan od načina na koji smo želeli da edukujemo naše domaće dizajnere, a pored toga, tu su bile i brojne konferencije i radionice, i biće ih i narednih godinu i po dana”.

Izložba „Dizajn za kulturu” biće otvorena do 23. decembra u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

Dizajn za kulturu izlozba2.jpg