Bileca opstina.jpg

Radnici u Bileći koji platu primaju iz lokalne kase, posljednju su dobili za jul, a prvi čovjek opštine Veselin Vujović naglašava da bi bio uspjeh kada bi do kraja godine uspjeli da obezbijede još jednu.

Vujović za “Glas” apostrofira da je situacija teška, te jedini spas i izlaz iz dubioze vidi u stimulativnim otpremninama, koje nisu u stanju isplatiti bez pomoći Vlade RS.

- Jedini izlazak iz krize bile bi otpremnine koje bi, ako bi bile iole pristojne, neki radnici objeručke prihvatili, posebno niži budžetski korisnici, a s druge strane, ima i onih neskromnih koji bi da dobiju 30.000 maraka - rekao je Vujović.

On je naglasio da im je ove sedmice Poreska uprava RS blokirala račun zbog duga od 150.000 maraka, a prošle sedmice zbog 105.000 maraka.

- Da bi opština mogla kako-tako da funkcioniše, moraćemo otpustiti trećinu radnika, njih oko 80 od 240, ali kako, jer nemamo novac za otpremnine. Jedini spas vidimo u pomoći Vlade RS, koja nam je ove godine pomogla da zaposlenima isplatimo dva minimalca - kazao je Vujović.

 Uz to, priča Vujović, od Vlade je stigla i pomoć u iznosu od 150.000 maraka za plaćanje struje.

- Radnici su posljednju platu primili za jul, a više od 70 njih tužilo je opštinu - kaže on.

Veselin vujovic bileca.jpg

Svjestan je da bi jedna plata barem djelimično zadovoljila radnike do kraja godine. Naglašava da će se potruditi da tako i bude.

- Dolaze praznici, pola Bileće slavi Svetog Nikolu, na pragu smo Nove godine i Božića. Kad bismo mogli jednu platu isplatiti prije praznika, to bi bio uspjeh. Potrudićemo se svim legitimnim sredstvima da tako i bude - rekao je Vujović naglašavajući da ljudi napuštaju Bileću i najčešće se trbuhom za kruhom sele u Dubrovnik.

Bilećki vatrogasac Dragan Vučinić rekao je za “Glas” da su bilećki vatrogasci ispoštovani kada je riječ o novom kolektivnom ugovoru, a problem je kašnjenje plata kao i ostalim budžetskim korisnicima.

- Posljednja plata bila je za jul, a nadamo se da će biti još jedna do kraja godine. Zbog velikog broja radnika nisu u stanju da isplate bruto platu, višak zaposlenih je ogroman problem, jer više trošimo nego što imamo. Na kraju, radnici su kolateralna šteta - rekao je Vučinić.

Budžet

Na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Bileća usvojen je i nacrt budžeta za 2023. godinu u iznosu od 10.548.000. Većina novca iz lokalne kase će i dogodine otići za vraćanje dugova i plate prekobrojnih radnika.