vladika dimitrije mostar.jpg

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije rekao je da Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru ima veliki značaj za srpski narod i BiH, te poručio da za hrišćane nema straha šta god da se dešava jer znaju da istina pobjeđuje i da su najjači kad su u manjini i proganjani.

Vladika Dimitrije je, nakon Svete arhijerejske liturgije u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru koja je nedavno ponovo bila na meti vanadala, poručio vjernicima da je najvažnije, šta god spolja da se dešava i kakve god da su okolnosti, ne gubiti nadu, vjeru i ljubav.

"Nema straha za nas hrišćane, jer znamo da svjetlost, ljubav milost, istina pobjeđuje“, poručio je vladika Dimitrije nakon Svete arhijerejske liturgije u znak podrške pravoslavnima u ovom gradu kojoj su, osim vjernika cijele Hercegovine, prisustvovli generalni konzul Srbije u Mostaru Vaso Gujić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Vladika je naveo da su se vjernici okupili u ovom hramu jer su hrišćan najjači i najstameniji kada su u manjini, kada su malo stado, pa čak i kada su progonjeni.

"Tada to malo stado hrišćansko čine oni provjereni, oni čistoga srca, oni iskrene ljubavi, oni koji su hrabri i koju hrabrost crpe iz vjere i Boga", poručio je vladika Dimitrije.

Vladika je rekao da neće nestati hrišćanstva, niti pravoslavne vjere i Srba ako ovaj hram ne završi, te istaka da nema jače sile na ovome svijetu od hrišćanske ljubavi.

"Pred njom sve propada i sve se pokorava, van nje ostati samo oni koji je ne prihvate", kaže vladika Dimitrije.

Saborni hram Svete Trojice u Mostaru u noći između utorka i srijede, 6. na 7. decembar, opljačkan je, devastiran i pokidani su svi kablovi od električne energije.

Ovo je 10. put ove godine da je opljačkan ovaj hram.