Izaberi pismo: ćirilica / latinica

Iz Trebinja podrška vinarima iz Velike Hoče

Vinari.jpg

Svi trebinjski vinari jednoglasno su se danas dogovorili na sastanku sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem da pomognu vinaru Srđanu Petroviću iz Velike Hoče, kojem je kosovska policija oduzela oko 42 tone vina, da bi ostao da živi i radi na Kosovu i Metohiji.

Ćurić je nakon sastanka izjavio novinarima da će u narednom periodu biti utvrđeno na koji način će hercegovački vinari pomoći porodici Petrović sa Kosova i Metohije, kojoj su pružili punu podršku da ostane da živi i nastavi da se bavi proizvodnjom vina na Kosovu i Metohiju.

"Hercegovina i Trebinje su prepoznatljivi po vinima i odazvali smo se pozivu predsjednika Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorada Arlova i stupili smo u kontakt sa vinarom Petrovićem iz Velike Hoče, koji je rekao da mu podrška hercegovačkih vinara veoma znači i izrazio želju da do kraja godine dođe u Trebinje", rekao je Ćurić.

On je napomenuo da im je Petrović prenio da će ostati na Kosovu i Metohiji i da ga ovo neće pokolebati da nastavi da se bavi proizvodnjom vina.

Ćurić je rekao da će prilikom te posjete biti definisano kako se sve može pomoći porodici Petrović, bilo novcem ili vinom i rakijom.

"Onaj ko nije bio na Kosovu i Metohiji ne može da zna kako je njima tamo", rekao je Ćurić i naglasio da i u Trebinju ima ljudi druge vjeroispovijesti, između ostalih i tih koji su na Kosovu i Metohiji i tako rade, ali da će oni uvijek moći normalno da žive i rade u Trebinju i biće zaštićeni i da se nikada neće vršiti pritisak na ljude druge vjeroispovijesti.

On je napomenuo da se od 150 srpskih porodica u Velikoj Hoči, njih više od 100 bavi proizvodnjom vina i rakije i zapitao kakve se to onda poruke njima šalju?

Ćurić je naglasio da treba donositi mudro odluke kada je riječ o ovakvim pitanjima sa Kosova i Metohije i da nikada ne treba zaboraviti ko su bili preci i šta za srpski narod znači Kosovo i Metohija.

On je zahvalio hercegovačkim vinarima, od kojih neki nisu mogli da prisustvuju sastanku jer su na sajmovima u regionu, ali će podržati sve dogovoreno da se pomogne Petrovićima.

Vlasnik Vinarije "Anđelić" Dragan Anđelić rekao je da je podrška trebinjskih vinara Petrovićima iz Velike Hoče jednoglasna i da je bitno da se hitno reaguje i da njihove kolege sa Kosova i Metohije vide da nisu sami.

Kao dugogodišnji vinar, Anđelić je rekao da može samo da zamisli kako se srpski vinari na Kosovu i Metohiji osjećaju poslije pljenidbe vina Petrovićima.

"Sve što drugi rade Srbima na Kosovu i Metohiji, mi ne smijemo tako da se ponašamo. Treba da budemo iznad toga", rekao je Anđelić.

On je istakao da je Hercegovina zahvaljujući svom rukovodstvu izrasla u srpsku Spartu, a Trebinje se izgrađuje i grad je kulture i sporta, čiji građani se svuda cijene gdje god da odu.

Anđelić je napomenuo da će tek biti utvrđeni detalji pomoći Petrovićima, a postoji mogućnost da to bude i doniranjem boca vina putem trebinjskog Agrarnog fonda u prodavnicama u Srpskoj i šire.

Poslije jučerašnje pljenidbe oko 42 tone vina porodici Petrović, smirila se situacija u Velikoj Hoči, u kojoj oslonjeno na osam crkava sazidanih u 13. vijeku živi oko 700 Srba.

Porodica Petrović je jedna od najstarijih velikohočanskih srpskih porodica, koja se tradicionalno bavi proizvodnjom vina i rakija od grožđa.

Srbi iz Velike Hoče poručili su nakon toga da su odlučni da opstanu na svome i da porodice poput njihovih predaka odgajaju radeći u vinogradima, proizvodeći nadaleko čuveno Hočansko vino i rakiju "Orahovačka loza".

Velikohočanski Srbi su napomenuli da su istrpjeli period apsolutnog bezvlašća, kidnapovanja i ubistava, paljenja i progona i da će istrpjeti i preživjeti i pokušaj prištinskih vlasti da uspostave strahovladu.

Šta Vi mislite o ovome?

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala trebinjelive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal trebinjelive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.




Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
50.000+
dnevnih
posjeta
1.550.000+
mjesečnih
čitanja
3.900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
30.000+
fejsbuk
sviđanja