Knjizevno vece2.jpg

U Narodnoj biblioteci Trebinje večeras je održano poetsko veče Đorđa Dabarčića, Svetlane Bele Buđen i Suzane Ljepave kome je prisustvovao veliki broj ljubitelja pisane riječi.

Đorđe Dabarčić koji je promovisao svoju zbirku pjesama „Zov nespokoja” kaže da je večeras više kao recenzijsko-moralna podrška damama, jer se prvi put predstavljaju publici.

„Ovo je moja osma zbirka poezije i napisao sam još dva romana. Imam tačno 380 pjesama. Sam naslov je jedan zov koji čovjeka u zrelim godinama obuzme i javi da se poezijom nastavi baviti kada sam mislio da više neću pisati. Na promocijama sam uvijek govorio da svaka pjesma nosi mene, to je nešto subjektivno. Život i životni problemi su mi nametnuli da su to pretežno baladičnog tona pjesme, nešto što je isključivo lično“, naveo je Dabarčić.

Svetlana Buđen i Suzana Ljepava publici su predstavile svoje književne prvijence, zbirke poezije „Oproštaj, molim“ i „Suza žene“.

Buđen je istakla da je prve pjesme napisala prije 25 godina i dugo su bile dio njene najdublje intime o kojoj ništa nisu znali ni njeni najbliži.

„Pjesme su tužne i posvećene su mojim roditeljima koji su umrli jako mladi. Ljubav prema pisanju traje od ranog djetinjstva, uvijek sam voljela lijepu riječ i često sam zapisivala svoje misli na papirićima. Niko nije znao za pjesme, to je bila moja priča. Nakon upoznavanja sa Suzanom i profesorom Dabarčićem zbirka poezije ‘Oproštaj, molim’ je ugledala svjetlost dana“, navela je Buđen, koja je napisala i drugu zbirku poezije.

Knjizevno vece1.jpg

Ljepava je rekla da sa Suzanom radi u Sekretarijatu Fakulteta za menadžment u Trebinju i često su razgovarale o poeziji i tako su odlučile da zajedno objave knjige.

„Zbirka poezije ‘Suza žene’ sadrži 40-tak pjesama. Uglavnom govorim o osjećajima ljudske duše, o pitanjima smisla i vrijednosti, što ispunjava svakog čovjeka, a sve je zaokruženo ljubavlju i na kraju nadom. Moja druga zbirka poezije koja se zove ‘Šošana’ je već izdata, a i treća zbirka je završena. Oduvijek sam imala ljubav prema umjetnosti, poeziji i pisanju“, kazala je Ljepava.

Sve tri knjige iz štampe su izašle 2020. godine u izdanju SPKD „Prosvjeta“ Gacko.