berkovici zemljotres.jpg

Ni sedam mjeseci nakon razornog zemljotresa koji je pričinio milionsku štetu u Berkoviće nije stigla nijedna marka pomoći sa nivoa BiH, a tlo u toj hercegovačkoj opštini zatreslo se i prije nekoliko dana probudivši stari strah među mještanima.

Hercegovačke opštine zatresao je 22. aprila, na Veliki petak zemljotres jačine 5,8 stepeni po Rihteru, a nakon tog najjačeg udara uslijedila je serija podrhtavanja slabijeg intenziteta.

Šteta u Berkovićima procijenjena je na 2,5 miliona maraka, što je daleko veći iznos od onog u opštinskoj kasi, koji je manji od dva miliona KM.

Prvi čovjek te lokalne zajednice Nenad Abramović ističe za “Glas Srpske” da su do sad prikupili oko 60.000 KM pomoći te da je Vlada Srpske obezbijedila pomoć za devet porodica čiji su stambeni objekti najviše uništeni.

- Projektovanje je pri kraju i izgradnja će početi na proljeće - rekao je Abramović.

Dodao je da je ovih devet porodica zbrinuto u alternativni smještaj, a pojedini su i dalje u oštećenim objektima.

- Nadležni u BiH su u maju donijeli zaključak za pomoć Ljubinju i Stocu, zbog čega smo mi negodovali smatrajući da smo nepravedno izostavljeni, jer je naša opština pretrpjela znatnu štetu, epicentar oba jača zemljotresa tada je bio u Berkovićima. Apelovali smo tada na Predsjedništvo BiH i Savjet ministara da i nas uvrste na tu listu za pomoć te je početkom juna donesen zaključak i za nas - ispričao je Abramović.

Dodao je da, za razliku od Ljubinja i Stoca, za Berkoviće u zaključku nije bio naveden iznos pomoći. Nakon toga, dodao je, Savjet ministara je započeo svoje komplikovane procedure.

- Ministarstvo bezbjednosti BiH je napravilo zaključak za Ljubinje i Stolac, a potom ih je Savjet ministara upozorio da uvrste i Berkoviće i nakon konsultacija oni su napravili odluku na tri miliona KM pomoći za sve tri lokalne zajednice. Međutim, kada je došlo do Ministarstva finansija BiH, oni su odbili da daju saglasnost na dio koji se odnosio na Berkoviće, jer u zaključku o pomoći iznos nije naveden. I to nas vraća na početak - rekao je Abramović, dodavši da i dalje čekaju da se nadležni na nivou BiH usaglase u vezi sa iznosom koji će odobriti ovoj hercegovačkoj opštini.

U međuvremenu, na posljednjoj sjednici Savjeta ministara BiH, koja je održana početkom novembra, donesena je odluka o odobravanju 2,05 miliona maraka za sanaciju posljedica zemljotresa u Ljubinju i Stocu.

Sve ovo vrijeme mještani Berkovića snalaze se kako znaju i umiju. Jedna od njih je i Nada Milošević koja je ostala bez krova nad glavom.

- Izbjegla sam iz Stoca i živjela kao podstanar u toj kući sve dok u zemljotresu nije uništena. Nakon toga sam pola godine stanovala kod komšija, a sada sam kod brata koji je takođe izbjeglica, plaćamo stanarinu - ispričala je za “Glas” Miloševićeva.

U vezi sa pomoći opštini Berkovići “Glas Srpske” je 16. novembra uputio pitanja Savjetu ministara BiH, ali odgovor na njih još nismo dobili.

Konferencija

Nenad Abramović je rekao da se trudi da vjeruje da nadležni ipak imaju sluha i da će Berkovići dobiti uskoro neophodnu pomoć.

- Sve bliže smo tome da ispred Savjeta ministara BiH održimo pres-konferenciju ukoliko se ovo ovako nastavi - kazao je Abramović.