Vavedenje manastir zavala 2.jpg

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Zavala u Popovom polju kod Trebinja povodom krsne slave ove svetinje - Vavedenja Presvete Bogorodice.

Vladika Dimitrije je u besjedi tokom liturgije rekao da je Presveta Bogorodica živa ikona spasenja jer je rodila Spasitelja, prvi svetitelj, obrazac za sve druge svetitelje i kapija kroz koju dolazi Spasitelj, omogućivši tako sve ono što se deselo u crkvi Božijoj.

"Mi stojimo u ovoj crkvi, pričešćujemo se tijelom i krvlju Hristovom zbog Majke Božije - njene čudesne ličnosti, ljubavi i vjere", kazao je vladika Dimitrije.

On je istakao da blagodari Bogu što se obnovilo bratstvo manastira Zavala i igumanu Vasiliju koji se u Zavalu vratio u teško vrijeme, poslije rata, i polako obnavljao i vaskrsavao ovaj manastir, ali i što je svojim primjerom pokazao kako se živi hrišćanski život.

Vavedenje manastir zavala 3.jpg

"To je najveća hrišćanska mudrost i snaga, da se živi po zapovijestima Božijim. Onda se dešavaju čuda i zatim Bog dolazi u naše srce i mi zračimo ljubavlju Božijom i okupljamo se oko svetinja", naveo je vladika Dimitrije.

Bog, kazao je vladika, ne traži savršene ljude već iskrene i hrabre, koji će da sažive hrišćanski život punog srca.

"I kada ulazimo u odnose jedni sa drugima ne volimo da nas neko voli sa pola volje, snage i srca. Tako i mladi ljudi kada ulaze u brak treba da daju Gospodu čitavo srce. Ne valja da budemo polovični ljudi", poručio je vladika Dimitrije.

Liturgiji je prisustvovao i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić koji je učestvovao u lomljenju slavskog kolača nakon koga je upriličena trpeza ljubavi.

Vavedenje manastir zavala 1.jpg