Narodna skupstina rs.jpg

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske prekinuta je nakon što je poslanik Socijalističke partije Petko Rankić zaprijetio poslaniku Liste Za pravdu i red Đorđu Vučiniću da ima žuti karton i da mu se prestane lično obraćati.

To je izazvalo opštu pometnju u parlamentu, a Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine dao je pauzu od deset minuta.

Sve je počelo nakon prijedloga da Mirsad Duratović, Anja Ljubojević i Petko Rankić budu novi potpredsjednici Narodne skupštine Republike Srpske. Prijedlog za četvrtog potpredsjednika Narodne skupštine koji je trebao doći iz reda najveće opozicione stranke, a to je SDS nije stigao na adresu parlamenta, pa je rečeno da će se o njemu raspravljati kada stigne prijedlog.

Mirsad Duratović, poslanik Pokreta za državu izabran je za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske iz reda Bošnjaka.

Petko Rankić, poslanik Socijalističke partije, izabran je za potpredsjednika, a njega su podržale stranke iz vlasti osim SNSD-a, koji je imao svog kandidata, a to je Anja Ljubojević, koja je izabrana je za potpredsjednika Narodne skupštine RS iz reda hrvatskog naroda.

Đorđe Vučinić, poslanik Liste "Pokreta za pravdu i red-Nebojša Vukanović" kazao je da se treba ispitati kakve kompetencije ima Petko Rankić i gdje je on to završio školu.

"Nadam se da će i uvažena koleginica Anja Ljubojević ipak biti korektna u vođenju skupštine. A sa druge strane, gospodine Duratoviću, sad se vidi zašto ste se borili za mjesto potpredsjednika", rekao je Vučinić.

Petko Rankić, poslanik SP-a odgovarajući na prozivke, rekao je da je on završio školu u Srbiji i u Travniki, te da je on štitio i branio Republiku Srpsku tokom rata.

"Imam petoro djece, svi rade kod mene, čovjek sam koji zapošljava 200 radnika, nikada nisam imao ni krivičnu prijavu, i poručujem da neću tolerisati da se moje ime uzima na ovaj način u bilo koji kontekst", naveo je Rankić.

Denis Šulić, poslanik SNSD-a rekao je da će se novi potpredsjednici Narodne skupštine truditi da se u skupštini spriječi svaka moguća zloupotreba parlamenta te da neće dopustiti da se ovaj dom uruši.

Nebojša Vukanović, predsjednik Liste "Pokreta za pravdu i red" poručio je da su potpredsjednička mjesta isključivo stranački dogovori i uhljebljenja.

"Jasno je da je Mirsad Duratović ovdje otkriven. Jer SNSD bira potpredsjednika sa SDA, DF, SDP i ostalima. Otkriven je i klub Pokreta za Dodika, a nekadašnjeg Pokreta za državu. Tu je nekoliko funkcija, a biće sigurno i nešto para, jer prodati narod i zemlju mafiji, ne možemo se ničemu nadati. Ali, ja ću objeručke glasati da se gospodin Duratović smijeni, čim Dodik odluči da ga skloni, kao što je to uradio i sa Senadom Bratićem", rekao je Vukanović.

Ali, nakon niza kritika upućenih na vladajuću koaliciju, ali i na izbor potpredsjednika, Nenad Stevandić je oduzeo riječ Vukanoviću.

Nakon svega izrečenog, Petko Rankić se javio za diskusiju i poručio Vučiniću da ima žuti karton.

"Maloprije sam te opomenuo. Sad se gledamo u oči. Imaš žuti karton. Ajde samo još jednom ako smiješ da mi nešto kažeš. Samo pokušaj, ovo ti je opomena", poručio je Rankić.

Nakon toga, Nebojša Vukanović je žustro reagovao.

"Šta ćeš ti uraditi. Ajde ako smiješ", rekao je Vukanović obraćajući se Rankiću.

Nakon kratkog prekida, sjednica je nastavljena i u toku je rasprava.