IMG-6673-min.jpg

U Kulturnom centru predstavljena je knjiga “1001 najluđi svjetski i ex – yu rok biser”, autora Josipa Dujmovića, novinara, publiciste i pisca iz Zenice.

U pitanju je pažljivo skupljana kolekcija istinitih priča, relevantnih podataka i legendi iz istorije rok muzike. Pored svih fascinantnih priča, knjiga sadrži i oko 30 originalnih karikatura u boji, svjetskih i domaćih zvijezda – radove renomiranih jugoslovenskih umjetnika.

Josip Dujmović je bio radijski novinar, a od 2002. godine utemeljio je godišnju BiH muzičku nagradu Davorin, koja je 2006. godine postala regionalna nagrada za najbolja muzička ostvarenja u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

"Pišući o mnogim stvarima naletio bih na neku sitnicu koju nisam mogao iskoristiti i pogledala me sreća te sam napravio folder kome sam dao ime 'blesave stvari' i u njega stavljao te sitnice. Nakon pet-šest godina sam otvorio taj folder i vidim da tu ima oko 400 priča. Tada sam sjedo i počeo ozbiljno da radim na tome i prikupljam slične stvari. Imam prijatelje u muzičkom i izdavačkom svijetu u Beogradu i oni su rekli da to mora da se objavi kao knjiga", rekao je Dujmović.

Brzo je sklopljen ugovor sa Rockmark specijalizovanom muzičkom knjižarom iz Zagreba, ali su imali zamjerku da je YU Rock scena zapostavljena i tu je Dujmović imao problema da dođe do stvari koje su ga zanimale.

"U podnaslovu ova knjiga ima 'lude, smiješne, bizarne priče'. Ali one nisu samo to jer ima tu i ozbiljnih stvari jer prateći današnje trendove, facebook, instagram imamo ozbiljnih istraživanja i u svijetu se to odmah bilježi, ali kod nas ne. Knjiga ima 19 poglavlja kao 'Muzika na sudu', 'Novac i muzika', 'Skandali', 'Senzacije'..., Teško je doći kod nas do takvih stvari i onda sam trebao lično istraživati", objasnio je Dujmović.

IMG-6690-min.jpg

Prema riječima autora, njemu najdraže poglavlje su "Anegdote" a njega anegdota treba da nasmije.

"Tako je Mišo Kovač imao koncert u malom vojvođanskom mjestu i prije nastupa direktor Doma kulture dolazi kod njega govoreći: 'Vi ste najveća zvijezda svih vremena'. Mišo se popeo na binu, malo pomaknuo zastor i pitao: 'Kako kad u dvorani ima samo 80 ljudi'? A ona mu je na to odgovorila: 'Prošle sedmice bio je Rade Šerbedžija i prodao je šest karata'. Mora Vas anegdota nasmijati i onda sam kopao i iskopao dosta domaćih anegdota. Na kraju, knjiga ima 1.000 vedrih, veselih, romantičnih, a i tužnih priča", dodao je Dujmović.

Dujmović za svoju knjigu kaže da je u njoj širok dijapazon tema i da se može čitati 100 godina.

"Sada mogu da ispričam dvadeset jer sam ostale zaboravio. Ovo nije klasična knjiga nego rokerski politikin zabavnik. Za ovakvu knjigu ne idu fotografije jer za pomaknutu knjigunidu i pomaknuti likovi. Insistirao sam da budu domaći autori, naša javnost slabo zna da na prostoru eks Yu ima toliko istaknutih karikaturista koji su na svjetskom nivou. Sa njima sam kontaktirao i sa velikim zadovoljstvom su ustupili karikature", jasan je Dujmović.