Mjerno mjesto struja.jpg

Građanima Srpske koji budu trošili preko 1.500 kilovata struje mjesečno račun će od januara biti veći za 75 KM, dok oni koji budu trošili manje od toga mogu da očekuju neznatno poskupljenje, a oni štedljiviji čak i nešto manje račune, saznaje CAPITAL.

„Elektroprivreda RS“od 1. januara iduće godine domaćinstvima uvodi tzv. „blok tarifu“ prema kojoj će se za prekomjernu potrošnju plaćati skuplja struja.

Tako je jedna cijena predviđena za potrošnju do 500 kilovata, od 500 do 1.5000 druga i preko 1.500 treća cijena.

Regulatorna komisija za energetiku RS užurbano radi na donošenju pravilnika i dozvola neophodnih za početak novog obračuna potrošnje, a prema informacijama CAPITAL-a već je poznato koliko će se januarski računi razlikovati od decembarskih.

Tako domaćinstva koja budu trošila do 500 kilovata mogu očekivati čak i nešto manji račun. To smanjenje bi trebalo da bude 4,3 KM.

Računi od 500 do 1.500 kilovata od januara bi trebalo da budu veći za četiri KM, dok će onima koji budu trošili više od 1.500 KW račun biti veći čak za 75 KM.

Električnu energiju će od iduće godine plaćati i privrednici u Republici Srpskoj, a umjesto ovogodišnjih 53 evra, cijena će se kretati između 60 i 68 evra po megavatu.

Pregovori između Vlade RS, „Elektroprivrede RS“ i privrednika o ovoj temi biće nastaljeni i narednih dana s obzirom na to da nisu postigli saglasnost o visini cijene.