Kros 4-min.jpg

U organizaciji Udruženja dijabetičara Trebinje pod pokroviteljstvom Grada Trebinja, a u saradnji sa Domom zdravlja Trebinje, osnovnim školama Trebinje, PU Trebinje i uz saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture RS, danas je održana tradicionalna humanitarna manifestacija „11. trebinjski kros protiv dijabetesa“.

Cilj ovog krosa je povećanje građanske svijesti o sveprisutnijoj pojavi dijabetesa kod školske djece, ali i u svim socijalnim i starosnim kategorijama.

Predsjednik ovog udruženja Nada Bijedić kazala je da su podijelili 480 majica, ali da se za trku prijavilo još više djece.

„Ovo je kros protiv dijabetesa, za zdravlje i život. Naše udruženje ne broji samo korisnike iz Trebinja koja imaju dijabetes, s obzirom na to da u drugim gradovima istočne Hercegovine nema udruženje ovakvog tipa. Imamo oko 29 korisnika, neki se ne prijavljuju već dođu kada im zatreba neka usluga ili savjet. Mi smo jako zabrinuti, jer je dijabetes u porastu iz godine u godinu i današnji kros je jedna od preventivnih mjera. Dijabetes tipa 1 se ne može spriječiti, ali se dijabetes tipa 2 može spriječiti promjenom stila života. Apelujemo na učitelje, nastavnike ali i roditelje da je fizičko vaspitanje u osnovnim školama i uopšte fizička aktivnost prvi i najvažniji predmet“, navela je Bijedić.

Kros 1-min.jpg

Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje istakla je da su danas došli da podrže kros za zdravlje, za brigu o onima koji imaju problem sa dijabetesom.

„Grad Trebinje daje pomoć porodicama djece oboljele od dijabetesa tipa 1, jer smatramo da tako pomažemo da njihova djeca ne obolijevaju od drugih pratećih bolesti koje, nažalost, prate dijabetes. Mi preventivno radimo na tome da naša djeca odrastaju zdravo, da se briga o zdravlju podigne na onaj nivo na kojem bi trebalo da bude u društvu koje je osviješteno“, dodala je Skočajić.

Nakon trke, najboljima su podijeljene diplome i zahvalnice.

Podsjećamo, 11. trebinjski kros je bio zakazan za 14. novembar, ali se nije održao zbog nevremena.