Knjiga zvezda1.jpg

U Domu mladih promovisana je knjiga "Mogu li i ja s vama da razbijam voz" jednog od najistaknutijih navijača Crvene zvezde i legende Delija Zorana Timića Time.

Legendarni vođa navijača Crvene zvezde, koji je i osnovao brojne navijačke grupe, bio je aktivni učesnik maltene svih zbivanja na zvezdinom sjeveru u periodu od početka 80-ih godina i jedan od utemeljitelja navijačke grupe Ultras a, kasnije, i grupe Delije sever.

Prema riječima Zorana Timića Time, njegova knjiga je izašla proljetos i odazvao se na sve promocije tamo gdje su ga zvali pa je tako i poziv Delija sa juga Republike Srpske prihvatio.

"Klub navijača Crvene zvezde jedan je od brojnijih i aktivnijih u Republici Srpskoj. U septembru smo imali promociju u Banjaluci i Prijedoru, a nakon Bijeljine i Istočnog Sarajeva došli smo i u Trebinje", počeo je razgovor za TrebinjeLive.info Timić.

Knjiga je pisana 16 godina i na neki način je autobiografsko djelo, a pisana je u prvom licu.

"Pisao sam moje doživljaje, moje viđenje. To je istorijat zvezdinog sjevera i može se reći navijačkog pokreta u bivšoj Jugoslaviji. U knjizi ima mnoštvo događaja, akcija, navijačima, sporta, politike, dešavanja u Beogradu u to vrijeme, ali ipak najviše o navijačima i sportu", rekao je Timić.

Knjiga ima 550 stranica, bez fotografija je i podijeljena je u tri cjeline. Prva je događaji do rata (1992. godine), druga je od 1992. do 2002. godine, a treća cjelina su autorova razmišljanja o raznim temama vezanim za politiku, sport...

"Prva ideja je bila da sačuvam neke stvari od zaborava jer svi starimo i tako i zaboravljamo. Prosto sam želio da neke stvari stavim na papir. Uopšte nisam razmišljao da li će to biti knjiga ili nešto drugo. Počeo sam pisati priču po priču i tako je krenulo. U ovih 16 godina bile su i dvije pauze, a jedna od godinu dana kad nisam nijedan otvorio fajl. Ali ključni detalj za završetak knjige bila je pandemija virusa korona kad je bio zatvaranje i nisam znao šta da radim mjesec dana. Tada sam sjeo i ozbiljno radio i tada sam najveći dio i završio iako je i ranije 95 odsto bilo gotovo. Tada sam uradio glavni, završni dio", u jednom dahu govori Timić.

Ku

Za povratnu informaciju od čitalaca kaže da je knjiga izuzetno dobra jer su je Zvezdaši dobro prihvatili.

"Prvo se meni sviđa knjiga jer je knjiga izuzetno istinita. Nismo skrivali naše minuse, poraze, gdje smo izgubili napisali smo sa analizom zašto smo izgubili, gdje smo pobijedili sa analizom zašto smo pobijedili. Realna je i iskrena i navijači su je prihvatili. Primjedbi ima iz komšijskog kluba kojima se ne sviđaju neke istine jer smatraju da su se neke stvari drugačije desile, jer kad gledamo jednu stvar Vi vidite sa jedne strane, a ja sa druge" iskren je Timić. Knjiga je prevedena na njemački jezik, a uskoro se očekuje i na englesko tržište.

Na kraju razgovora Timić je dao nekoliko savjeta navijačima Crvene zvezde.

"Navijati za Zvezdu je stvar lijepog kućnog vaspitanja, a moj otac je bio navijač Zvezde i on me počeo voditi na utakmice kad sam bio mali. Navijači treba da vole Zvezdu, svoj grad, da vole Srbiju. Crvena zvezda je sinonim za Srbiju", jasan je Timić.