Izlozba fotografija dusana vukovica trebinje2.jpg

U Kulturnom centru otvorena je peta samostalna izložba fotografija Dušana Vukovića pod nazivom "Tu oko nas".

Autor koji je deset godina član Foto-kino kluba "Trebinje" predstavio se sa 30 crno-bijelih fotografija sa motivima Trebinja.

Prema riječima Dušana Vukovića, ovo mu je treća samostalna izložba u Trebinju i svi su kadrovi iz Trebinja jer je to grad koji je vrlo inspirativan.

"Uvijek se može pronaći nešto da se fotografiše ili snimi. Na prethodne dvije izložbe pitali su me gdje su fotografije nastale i onda sam riješio da ovaj put sve budu iz Trebinja", rekao je Vuković.

Sve su fotografije u crno-bijeloj tehnici jer je ta fotografija bila i prva ljubav autora izložbe. Kad je počeo da se bavi fotografijom tada je bila crno-bijela fotografija i tada je veoma teško bilo raditi kolor pa je i to jedan od razloga.

Izlozba fotografija dusana vukovica trebinje1.jpg

"Drugi razlog je moje gledanja na kolor i crno-bijelu fotografiju. Kod crno-bijele fotografije posjetilac se treba više potruditi da zaokupira poglede ljubitelja fotografije. Sama kolor fotografija svojim bojama čini nešto ljudima da čim pogledaju odmah im se dopadnu. Još ako su boje izraženije onda se više i ne gleda ostalo. Crno-bijela fotografija treba biti malo kvalitetnija da može privući pažnju", jasan je Vuković.

Među izloženim fotografijama nalaze se i one koje su dobila priznanja na domaćim i međunarodnim izložbama fotografija.

Vuković je dio svog života zbog ratnih dešavanja proveo u Danskoj i kaže da su na jugu Republike Srpske i u Danskoj dva različita ugođaja.

"Ja sam pretežno fotografisao prirodu, ali je ovaj put drugačije. Naša priroda je onakva kakva jeste, ono što nam je Bog podario predivna i rijetko gdje u svijetu ima tako lijepih fotografija, a tamo gdje sam ja živo oni nemaju prirodnih ljepota. Oni su od onoga što imaju napravili sebi ljepote. U tome je razlika, kod njih je vještačka ljepota, a kod nas je prirodna. Čovjek i tamo i ovdje može da napravi dobru fotografiju. Tamo sam ponovo počeo da se bavim fotografijom, ali mi je uvijek falilo druženje i razgovor ovdje u klubu", rekao je Vuković.

Izložba će biti otvorena za javnost u narednih petnaest dana.

Izlozba fotografija dusana vukovica trebinje3.jpg