100 sizifovih pravila jokanovic trebinje1.jpg

U Kulturnom centru održana je promocija trilogije "100 Sizifisovih pravila" Bojana Jokanovića - diplomiranog teologa, vjeroučitelja i đakona Sabornog hrama Presvete Bogorodice u Doboju.

Riječ je o knjigama koje na jedinstven i zabavan način rješavaju sve jezičke nedoumice, a namijenjene su prije svega mališanima, ali i starijim generacijama.

Jokanović je osmislio originalan način da uz talenat za crtanje očuva pravopis i ćirilično pismo, jer je uz pomoć zanimljivih karikatura, ilustracija, objasnio jezičke nedoumice i na taj način slikovito pokazao svima da na što lakši način zapamte pravopisna pravila.

Prema riječima Bojana Jokanovića, ove knjige sadrže oko 300 ilustracija, a do sada je uradio više od 600 ilustracija koje su posvećene jezičkim nedoumicama u srpskom jeziku. 

"Uz trilogiju 'Sizifisovih pravila' i uz svaku knjigu dolaze kartice u vidu kviza koju knjigu prate. Hronološki sam to poredao u knjigama tako da je prva knjiga namijenjena onima koji tek uče i koji imaju osnovno znanje. Druga knjiga je posvećena boljim poznavaocima pravopisa, a treća je namijenjena najboljim poznavaocima pravopisa i sadrži tematske cjeline", rekao je Jokanović.

Autor kaže da bi volio da nije inspirisan na temu pravopisa jer bi crtao ilustracije na neke druge teme, ali svakodnevica ga je uvjerila da u novinama, portalima, porukama, govoru... ima bezbroj jezičkih grešaka.

"Tako sam odlučio da Sizifu koji je personifikacija jednog uzaludnog truda dam jednu vaspitnu, obrazovnu ulogu i da on ne bude upamćen samo po uzaludnom trudu već da bude jedan zaštitnik i čuvar ćirilice. Očuvanje ćirilice je važno ne samo za sve ljude, već posebno za sveštena lica. Vijekovima su svještena lica kada su učitelji stradali u ratovima bila stub odbrane ćirilice i pravopisa. U srpskim manastirima su se nalazile škole, štamparije. Sveštenici su nerijetko bili jedini pismeni ljudi u mjestima. Tako da sam smatrao da svoj sveštenički poziv i dar prema crtanju treba da spojim u jedno i da napravim projekat koji će se boriti za očuvanje ćirilice i pravopisa, koji je danas u teškom položaju", jasan je Jokanović.

100 sizifovih pravila jokanovic trebinje2.jpg

Predsjednik Srpskog udruženja „Ćirilica“ Trebinje Vesna Andrić je naglasila da je 2014. godine osnovano ovo Udruženje i da tada nije bilo puno udruženja koja su se borila za opstanak ćirilice.

"Đakon Bojan je već kao bogoslov počeo da radi sličan posao kao i mi samo na jedan originalan način i mi njegov rad pratimo od samog početka - od 2015. godine. Odavno smo imali želju da ga ugostimo i govore nam u Narodnoj biblioteci kada djeca dođu u biblioteku prvo uzmu knjige Bojana Jokanovića", rekla je Andrićeva.

Osim trilogije, trebinjskoj publici su predstavljene i knjige: “Sizifova azbuka – bojanka”, “Neće grom u koprive” i “Ilustrovani bonton” te kartice sa pravopisnim pravilima.

U programu su učestvovali učenici Muzičke škole.

Srpsko udruženje Ćirilica Trebinje uz Kulturni centar je organizator ove književne večeri, a pokrovitelj ove kulturne manifestacije je Elektroprivreda Republike Srpske.