Alat godisnji koncert 20223.jpg

U prepunom Kulturnom centru članovi Gradskog kulturno-umjetničkog društva „Alat Svislajon“ održali su prvi od dva godišnja koncerta.

Ovaj ansambl koji je ambasador ne samo grada, već i Republike Srpske održava uvijek svoje koncerte u prvom vikendu nakon njihove slave Aranđelovdana.

Gledaoci su uživali u 80 minutnom koncertu u kome su nastupali najmlađi folkloraši, preko pionira, omladinaca, prvog sastava i veterana, ukupno je nastupalo 255 igrača.

Najmlađi igrač imao je tri i po godine, a najstariji 67. godina

Prema riječima predsjednika GKUD "Alat Svislajon" Nedeljka Lambete, ovo je specifična godina u kojoj se nije moglo putovati zbog kovida.

"Ovo je 49. koncert u ovoj godini, a nastupali smo u Beogradu, Obrenovcu, Novom Sadu, Palama, Nevesinju, Mostaru, Ohridu...Svake godine naš umjetnički rukovodilac Borko Ćorluka napravi jednu novu koreografiju koja se pokaže trebinjskoj publici. Ove godine smo imali po prvi put seminar gdje su eminentni stručnjaci za folklor iz Republike Srbije i Republike Srpske našim trenerima držali predavanja. U planu je da uradimo reviju narodnih nošnji jer smo mi poznati kao društvo koje ima jako bogatu narodnu nošnju. I dalje smo najbrojnije društvo jer imamo između 350 i 400 članova", rekao je Lambeta.

Alat godisnji koncert 20224.jpg

Član pionirskog sastava Stefan Ateljević je dvije godine član Alata.

"DArago mi je da sam član ovog kulturnog društva i da plešem zajedno sa svojim prijateljima i prijateljicama sa kojima se družim i van proba. Volim folklor, učimo nove koreografije i dosta putujemo", sa osmujehom je rekao Ateljević.

Alat godisnji koncert 20228.jpg

Asistent dječijeg ansambla Tamara Šišić je rekla da su se najmlađi predstavili sa dječijim igricama.

"Osim toga, tu su igre iz Srbije, malo stariji su se predstavili igrama iz Banata, šopskim igrama, vlaškim igrama. Specifičan je ovo koncert jer imamo nastup najmlađeg i najstarijeg (veteranskog) ansambla. To je spoj mladosti i iskustva. Ja sam u Alatu godinama i mogu reći da sam svoje prve korake napravila u Alatu. Dosta ljudi kažu da je Trebinje Alat, a Alat Trebinje. Ja se te krilatice držim. Zahvaljujući Alatu dugačak je spisak država u kojima sam bila Srbiji, Hrvatskoj, Engleskoj, Crnoj Gori...", objasnila je Šišić.

Alat godisnji koncert 20226.jpg

Večeras sa početkom u 19.00 časova održaće se drugi koncert GKUD "Alat Svislajon" u Kulturnom centru.

Alat godisnji koncert 20222.jpg

Alat godisnji koncert 20221.jpg

Alat godisnji koncert 20227.jpg