hapsenja policija.jpg

Droge je po Hercegovini na sve strane, cvjeta ulična prodaja, za ATV kažu u PU Trebinje. Potražnja je sve veća pa i broj dilera raste.

Najviše se trenutno uzimaju kokain i spid, još odavno je popularna marihuana. Kokain stiže sa različitih strana, kako iz Crne Gore i Sarajeva tako i direktno iz Zapadne Evrope, pričaju u policiji. Nekada je ovo bila droga bogatih, danas pravila nema.

„Kokain možete da pronađete kod nekog građevinskog radnika koji čitav dan danas radio na građevini za dnevnicu a i isto tako i kod najbogatijih slojeva društva“, rekao je velibor Vukoje, načelnik sektora krim-policije u PU Trebinje

Gram kokaina je od 120 do 150 maraka, zavisno od kvaliteta. Hercegovina je mala pa se u njoj sve zna, za bijelim prahom posegnu i oni od kojih se ne bi nadali, pričaju u policiji. Ono što brine jesu djeca.

„Nekada ste prepoznavali prve konzumente negdje u srednjoj školi, drugi, treći i četvrti srednje, sada se to može uočiti i pronaći kod učenika osnovne škole. Nažalost“, pojašnjava Vukoje.

Sa ovim problemom u Policijskoj upravi bore se godinama. 100 prekršaja i desetak krivičnih djela je godišnji prosjek. U zaplijenama je najviše marihuane, ne fali ni ostalih droga.

„Riječ je i o kokainu i o hašišu, amfetamina uvijek ima. Takođe PU aktivno radi i na suzbijanju plantaža tako da svake godine ima 50, 100 pa i više stabljika indijske konoplje koja je pronađena na području istočne Hercegovine“, istakla je Jovana Cvijetić, portparol Policijske uprave Trebinje.

Drogu nije lako naći. Načini na koji se droga švercuje su svakakvi, u policiji kažu da su se svega nagledali.

„Sve se može desiti, sve tjelesne šupljine se mogu koristiti za sakrivanje opojnih droga, za prenos nekih većih količina guta se određena količina opojne droge i tako se prenosi. Kada je u pitanju ulična prodaja to je nevjerovatno, u kamenom zidu diler ostavlja kupcu“, kaže Vukoje.

Samo zadnjih dana policija je pronašla kilogram kokaina i više od 30 kilograma marihuane. Droga često uništi pojedinca a nekada i čitavu porodicu zato će policijski akcenat biti baš na ovom problemu, poručuju hercegovački čuvari reda.