Dani madjarskog filma trebinje1.jpg

U najjužnijem gradu Republike Srpske po prvi put se održavaju "Dani mađarskog filma" na kome će se prikazati dva ostvarenja kinematografije koja je imala i ima velike uspjehe u Evropi i svijetu.

Na otvaranju prije projekcije filma "Kinčem" publici se obratio njegova  ambasador Mađarske u BiH Kristijan Poša.

Poša je istakao da ambasada Mađarske sa Trebinjem ima višegodišnju saradnju, dok se sa predstavnicima grada i kulturnim radnicima u ovoj godini nekoliko puta sreo.

"Mađarska je bila predsjedavajuća Višegradske grupe (Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka) i nas četvorica ambasadora posjetili smo Trebinje. Mislim da imamo jednu dobru saradnju. Kao što je mađarski jezik drugačiji tako je i naš film drugačiji od ostalih u evropskoj i svjetskoj produkciji. U današnjem miljeu Mađarska kinematografija doživljava veliki uspon i kod nas stvaraoci dolaze sa raznih strana svijeta da snimaju filmove. To je pored umjetničkog dijela postao i veliki biznis. Mislim da će umjetnost i biznis, danas i sutra pokazati šta smo uradili u kinematografiji ovih godina", objasnio je Poša.

Dani madjarskog filma trebinje2.jpg

Direktor Kulturnog centra Miljan Vuković je naglasio da je ova ustanova uspješno razvija međunarodnu kulturnu saradnju postavljajući na taj način kulturu kao neku vrstu osnove identiteta Grada Trebinja i na taj način prepoznavajući grad kao jednu vrstu kulturnog regionalnog centra.

"Zbog toga smo gledali da što više međunarodnih kulturnih projekata dovedemo u Trebinje pa i u Kulturni centar. Sa ambasadom Mađarske imamo saradnju od organizacije koncerta sa Višegradskom grupom i napravili smo nekoliko sastanaka i to je proizvelo prvi put Dane mađarskog filma", rekao je Vuković.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković je izrazio zadovoljstvo zbog ovog kulturnog događaja.

"Ivo je jedan u nizu događaja i aktivnosti koje zajedno organizuju Grad Trebinje i ambasada Mađarske u BiH. Zadovoljni smo dosadašnjom saradnjom, ali mislim da imamo još dosta prostora za unapređenje te saradnje u oblasti sporta, poljoprivrede, turizma, kulture. Ovakvi kulturni događaji pokazuju pravi način da se dodatno povežemo i širem auditorijumu u Trebinju pokažemo kulturu, tradiciju mađarskog naroda", rekao je Bošković.

Sinoć je prikazan film "Kinčem" koji je snimljen 2017. godine, a režiser je Gabor Hernedi. “Kinčem” je priča o Ernu Blaškoviću koji u revoluciji 1848. godine gubi oca, zemlju i čast i njegovom nesvakidašnjem konju Kinčemu koji će mu pomoći da povrati dostojanstvo, ime i dom.

U subotu, 26. novembra u 18.00 časova, u bioskopu Kulturnog centra Trebinje na programu je film “Zadavljena”, autora Arpada Sopšica. Ovo filmsko ostvarenje bazirano je na istinitom događaju. Radnja ovog trilera odvija se u mađarskom gradu Martfi, šezdesetih godina prošlog vijeka. Serija svirepih ubistava, nevino optuženi mladić i opsjednut inspektor, za socijalističku Mađarsku nesvakidašnjim zločinima, dovoljna su pozivnica da pogledate ovo filmsko ostvarenje.

Trebamo se podsjetiti da je mađarska kinematografija u posljednjih nekoliko godina nagrađena sa dva „Oskara“, jednim „Zlatnim globusom“ i „Zlatnim medvjedom“.