Knjiga srpkinje1.jpg

U Muzeju Hercegovine premijerno je u Republici Srpskoj održana promocija edicije "Znamenite Srpkinje" iz pera književnika za djecu izdavačke kuće ,,Pčelica" iz Čačka.

Na promociji su govoriti Gordana Maletić - autor knjige kojom je započeta ova edicija: „Gošća čarobnog kralja, Isidora Sekulić”, Zorica Kuburović - autor knjige ,,Priča za lava, Mileva Marić Ajnštajn" i Slavke Petković Grujičićo - autor knjige ,,Heroina nežnog srca, Milunka Savić".

Knjiga Gordane Maletić „Gošća čarobnog kralja, Isidora Sekulić” govori o prvoj ženi koja je bila član SANU, izuzetnom pedagogu, poligloti i putopiscu. Isidora Sekulić je u ovoj knjizi predstavljena i kao najveći intelektualac među Srpkinjama.

"Ove knjige su za sve nas veoma bitne. Moramo pamtiti svoje velikane - muškarce i žene, uopšte ljude koji su doprinijeli našoj kulturi, nauci i umjetnosti. Opisali smo devet heroina, dobre stvari koje su učinile, ali i otkrili i neke njihove tajne. To su imena koja su nam poznata, ali nedovoljno znamo o njima“, istakla je Maletić.

Prema riječima Zorice Kuburović, Trebinje je odabrano za premijerno predstavljanje edicije zbog svoje ljepote, istorije, najjužniji je grad Republike Srpske, a i zbog ličnih razloga.

"Ovo je priča o ženi koja je imala život ispunjen godinama radoznalosti, predanog i sistematičnog učenja, revolucionarnog naučnog rada, ali i život ispunjen borbom sa predrasudama, poniženjima i porodičnim tragedijama. Ova edicija je ozbiljan napor ozbiljnih ljudi da se održi srpski identitet u najljepšem smislu te riječi“, rekla je Kuburović.

Knjiga srpkinje2.jpg

Slavka Petković Grujičić je napisala knjigu koja govori o čuvenoj Milunki Savić, o najodlikovanijoj ženi u istoriji ratovanja.

„Pored priče o Milunkinom životu pokušala sam i da rekonstruišem istorijske događaje u kojima je ova velika žena učestvovala. U ovoj ediciji predstavljene su žene koje nas podsjećaju da ih nikad ne možemo zaboraviti i mislim da smo to postigli. Edicija se dopala djeci i odraslima. I svako ko zna i ne zna mnogo toga je sad u prilici da sazna sve o ženama koje su obilježile istoriju Srbije“, navela je Petković Grujičić.

Izdavačka kuća „Pčelica“ iz Čačka je okupila devet najznačajnijih savremenih srpskih književnica i angažovala na velikom projektu – ediciji ilustrovanih biografskih knjiga, koju čini devet knjiga: „Gošća čarobnog kralja, Isidora Sekulić” autora Gordane Maletić, „Mesečina u koferu, Milena Pavlović Barili”, Vesne Aleksić, „Vrdnička vila, Milica Stojadinović Srpkinja”, Lidije Nikolić, „Zvezda među zvezdicama, Mina Karadžić”, Gordane Timotijević, „Heroina nežnog srca, Milunka Savić”, Slavke Petković Grujičić, „Priča za Lava, Mileva Marić Ajnštajn", Zorice Kuburović, „Naša Nada, Nadežda Petrović”, Olivere Nedeljković, „Poziv na bis, Žanka Stokić”, Gordane Vlajić i „Bajka o čovečici, Desanka Maksimović”, Violete Jović.

Edicija ,,Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu" dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na sajmovima u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.