Dodik vucic cvijanovic.webp

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, rekao je da će Srbija ukoliko bude u mogućnosti uvek pomagati Republici Srpskoj.


"Danas smo razgovarali o našim obavezama i svemu što nas čeka u narednom periodu", rekao je Vučić nakon sastanka sa Željkom Cvijanović, predsjedavajućom Predsjedništva BiH i Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske.

On je rekao da je Dodika i Cvijanovićevu upoznao o situaciji na Kosovu i Metohiji te da će u naredne nedjelje biti formiran tim Srbije i Srpske koji će se baviti projektom izradnje memorijalnog kompleksa Donja Gradina-Jasenovac u koji će biti uloženo desetine miliona evra.

Vučić je rekao da je predviđeno da Srbija u ovom projektu učestvuje sa 80 odsto finansijskih sredstava.

Takođe, naglasio je da je razgovarano i o infrastrukturnim projektima te o nastavku pomoći Srbije opštinama u Republici Srpskoj, istovremeno zahvaljujući narodu Srpske što je uvijek uz Srbiju.

Cvijanovićeva je nakon sastanka rekla da Srpsku očekuju veliki izazovi te da od drugih zavisi kakav će odnosi biti između Bosne i Hercegovine i Srbije.

"Od strateškog interesa je da se ide u realizaciju gradnje hidroelektrane 'Buk bijele' ali i suštinski smo zainteresovani za aerodrom u Trebinju.

U ovom periodu pred nama treba razriješiti mnoga dileme i probleme", rekla je Cvijanovićeva.

Dodik se zahvalio je Vučiću što on i Cvijanovićeva imaju prvi zvanični sastanak u Srbiji, naglašavajući da je Vučića upoznao sa činjenicom da međunarodni faktor dodatno pritiska i Srbiju i Republiku Srpsku.

"Važno je da ostanemo u procesu informisanja o pozicijama koje su složene u Srbiji i Srpskoj. Dogovorili smo se da nakon formiranja nove Vlade Srpske budu održane zajednička sjednica Vlade Srbije i Republike Srpske", rekao je Dodik.

On je rekao da je važno da se nastavi saradnja na projektima te da Srpska razumije da Srbija stoji iza Dejtonskog mirovnog sporazuma i ne oklijeva da podrži teritorijalni integritet BiH, istovremeno navodeći da je Srpska ugrožena u BiH te da je Bosna i Hercegovina velika mora Republike Srpske.

"Stojimo iza našeg naroda na Kosovu i spremni smo u kapacitetu koja Srpska ima da pomognemo. Srbija je u epicentru pritisaka međunarodnog faktora po raznim osnovima", rekao je Dodik.

On je rekao da je Srpska spremna da izrazi podršku evropskom putu BiH, ali nije spremna za NATO put i da nikakve odluke neće biti donijete u tom smjeru.

"Stvari se usložnjavaju. Došlo je do snažnog porasta cijena i to čini pritisak na procedure i svega drugog", rekao je Dodik govoreći o zajedničkim procesima.

Dodik je rekao da će se Srpska i Srbija raditi na zajedničkim vrijednostnim stvarima od obrazovanja preko kulture i svega ostalog.