kupovina akcije (2).jpg

Kupovina proizvoda na akciji i brojne druge pogodnosti koje nam nude prodavnice, često su nam velika olakšica pri plaćanju, posebno imajući u vidu inflaciju sa kojom se suočavamo posljednjih meseci, a koja podiže cijene iz dana u dan.

Ipak, pri svakoj kupovini obratite pažnju, jer se marketi služe raznim trikovima da privuku potrošače da neki proizvod kupe, a račun na kasi ne da nije umanjen, nego je često i veći.

U nastavku donosimo pet trikova kojima se služe prodavci kako bi nas zavarali.

Povećaju cijenu proizvoda prije nego što je snize

Basnoslovna sniženja koja nas mame nerijetko su zapravo redovna cijena tog proizvoda. Naime, prodavci nekoliko dana prije sniženja uvećaju cijenu proizvoda, a potom redovnu cijenu prikažu kao sniženje.

Nekome ko samo prođe kroz prodavnicu ovo neće ni zapasti za oko, ali na ovo treba veoma obratiti pažnju.

Na rafu akcija, a na kasi…

Još jedan primjer iz prodavnica jesu akcije koje više na važe. Ispod određenih proizvoda stoji akcijska cijena, a informacija o trajanju te akcije je ispisana toliko sitnim slovima, da će vam, u najmanju ruku biti potrebna lupa da vidite do kada je proizvod na akciji.

I naravno da se akcijske cijene na rafovima zadrže i po nekoliko dana od završetka iste, a na kasi nam se naplati redovna cijena.

Otvorite četvoro očiju kada kupujete sudove u marketu

Možda ne biste ni pomislili na to, ali morate biti oprezni i kada u marketu želite da kupite čaše, tiganj ili šerpu. Nerijetko se isod cijene činije, recimo, nađe cijena jedne čaše, pa vam je i tu, kao i u slučaju sa akcijama, potrebno oštro oko.

kupovina akcije (1).jpg

Popust od 50% ili ipak ne

Ovo se odnosi na sve prodavnice, uključujići i butike, ali i drogerije, Veliki natpis da je popust 50% pokvariće nam saznanje da jedno malo „do“ mijenja sve.

Najčešće se radi o popustu od 10-20%, a on svakako spada u ovu kategoriju do 50%.

Čuveno 1+1 gratis

Još jedna od zamki u marketu je čuvena akcija 1+1 gratis. Dva ista proizvoda, upakovana, dobijate po povoljnoj cijeni. Međutim, ono što se često dešava jeste da kada te proizvode kupite odvojeno, proći ćete jeftinije – zato se ne zalećite!

Ono što treba da znate kao potrošač, a što je i vidno istaknuto u većim marketima, to je da cijena proizvoda na kasi mora odgovarati onoj na rafu, u protivnom, možete dobiti novac nazad.