Kosovske tablice.jpg

Takozvani Kosovski premijer Aljbin Kurti prihvatio je prijedlog SAD o 48-časovnom odlaganju primjene odluke kosovske vlade o izricanju kazni vlasnicima KM tablica.

Nekoliko minuta nakon ponoći američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer javno je saopštio da je od kosovske vlade zatražio da se kažnjavanje vlasnika vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu i Metohiji koji nisu preregistrovali svoja vozila na RKS odloži za još 48 sati, kako bi se Evropskoj uniji i SAD dozvolilo da se dalje angažuju sa stranama da bi se pronašlo rešenje, prenosi KoSSev.

Hovenijer je ujedno poručio da su SAD zabrinute zbog toga što lideri Kosova* i Srbije nisu bili u mogućnosti da postignu sporazum o trenutnoj krizi.

Nešto kasnije oglasio se i takozvani kosovski premijer Aljbin Kurti navodeći da je prihvatio prijedlog ambasadora.

„Zahvaljujem se ambasadoru Hovenijeru na njegovoj posvećenosti i angažovanju. Prihvatam njegov zahtjev za 48-časovno odlaganje izricanja kazni za nelegalne ‘KM’ (i druge) automobilske tablice“, poručio je Kurti.

Kazao je i da je srećan zbog toga što će raditi sa SAD i EU na pronalaženju rješenja u naredna dva dana.

I dok su jučerašnji razgovori propali u Briselu, nastavilo se sa kriznom diplomatijom uz novi skok tenzija na terenu, navodi KoSSev.

Vučić je iz Beograda poručio da je Srbija u pokušaju da sačuva mir pristala da ne izdaje do daljeg tablice za gradove na KiM, a da umjesto KM tablica to budu tzv. neutralne KS tablice, koje su kosovske vlasti prestale da izdaju još prošle godine. Ujedno je okrivio Kurtija da nije htio dogovor. Na kosovsku stranu kao odgovornu za neuspjeh razgovora prst je upro i visoki evropski predstavnik Žozep Borel.

U Prištini su teškim riječima najviši zvaničnici dočekali Borelove prozivke. Sinoć se javnosti obratila kosovska predsjednica Vjosa Osmani koja je teško optužila Borela za pristrasnost, i Srbiju da je agresor, uz paralelu sa Putinom. Kosovski ministar unutrašnjih poslova optužio je Beograd i bivše zaposlene za dezinformisanje javnosti.

Oglasili su se i međunarodni predstavnici koji su uoči najnovijeg skoka tenzija tvrdili da su razočarani u rezultat susreta, ali i upozoravali da se eskalacije situacija moraju izbjeći. Istu poruku je prenio i komandant KFOR-a kosovskom ministru unutrašnjih poslova sa kojim se sastao sinoć.

Za to vrijeme u Beogradu boravi Srpska lista, što je potvrdio srpski predsjednik Aleksandar Vučić i neposredno prije odlaganja odluke o kažnjavanju im poručio da slijedi težak period, ali da bi trebalo da se čuva mir i da se protestuje „mirno i demokratski“.