Bozidar vucurevic.jpg

Republika Srpska mora ostati čvrsto pri izvornom Dejtonskom sporazumu i braniti ga svim silama, izjavio je Srni poslanik u drugom i trećem sazivu Narodne skupštine Srpske Božidar Vučurević.

Vučurević, koji je i jedan od osnivača SDS-a, istakao je da je posebno važno da u Narodnoj skupštini Srpske, kao najvišem državotvornom organu, postoji sloga kada je riječ o odbrani Dejtona.

"Opozicija treba da predlaže, a da sve što je dobro vlast prihvati. Opozicija nema pravo da urušava interese srpskog naroda. Mora postojati konsenzus oko ključnih pitanja, kao što je odbrana izvornog Dejtona", naglasio je Vučurević, koji je tokom rata bio i načelnik Trebinja.

On je upozorio da svjetski moćnici i rušioci Jugoslavije uvijek imaju rezervni plan kada su Srbi u pitanju, te da je to još jedan od razloga zašto je važno da se poštuje izvorni Dejton.

"Moramo biti svjesni da mali narodi mogu opstati samo ako su jedinstveni i imaju jake saveznike. Mi ih imamo u Rusiji i Kini, pa i još nekim zemljama, a ako budemo umjeli, imaćemo ih sve više", smatra Vučurević.

Prema njegovim riječima, slijedi nova epoha, koja će uzburkati čitavu planetu, a Srbi tu moraju biti pametni i mudri i držati se principa da isključivo mirom rješavaju unutrašnje i spoljne izazove.

Danas se navršava 27 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.