milos-vucevic.jpg

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je povodom sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtija u Briselu, da nije optimista, ali da su pregovori koliko god bili dugi i iscrpljujući bolje rješenje od konflikta.

- Nisam optimista. Mi smo dočekali Aranđelovdan kao posljednji dan prije nego što Priština počne da piše kazne zbog tablica. Što znači ako dođe do odlaganja odluke Prištine? Mi ćemo misliti da smo malo odahnuli, ali ako smo mi kao Srbija pristali da se to odloži deset mjeseci, a da se poslije 10 meseci implemetira, nema uspjeha. Ono što bi trebalo da se uradi jeste da se suspenduje odluka Prištine na 10 mjeseci, a da se u međuvremenu nađe rješenje koje je prihvatljivo za obje strane. Situacija je užasno teška za nas - ocijenio je Vučević i dodao da niko ne želi eskalaciju na terenu, ali da je, kako kaže, od čovjeka poput Aljbina Kurtija sve moguće očekivati.

Vučević ističe da je bezbjednosna situacija zabrinjavajuća.

- Samo ako ga neko potapše u stanju je svašta da uradi. Bezbjednosna situacija je zabrinjavajuća. Ne dešava se ništa što narušava bezbjednost Srba, ali atmosfera je toliko napeta i zapaljiva, da kada bi neko zapalio šibicu, gorio bi vazduh. Jedino o čemu oni hoće da razgovaraju jeste potpuna normalizacija odnosa, a to praktično znači priznanje - rekao je Vučević za TV Pink.

Vučević je dodao da je Vučić u posebno nezavidnoj situaciji.

- Ne bih bio u koži Aleksandra Vučića, jer mnogi navijaju da se on saplete na pitanju KiM na jedan ili drugi način. Ili da kažu da je izdajnik, ili da kažu poveo nas je u sukobe, svađu ili ne daj Bože ratove - konstatovao je Vučević.

Vučević je istakao da će vojska postupati u skladu sa naredbama predsjednika Srbije.

- Ukoliko predsjednik Srbije naredi vojska će preduzeti sve mjere da zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji. Ne znam šta drugo da vam kažem, osim ako nećete da se ponove neki novi "Bljesak" i "Oluja". Ili mislite da mi u Novom Sadu i Beogradu treba se povučemo u kafiće i udobno gledamo svjetsko prvenstvo u fudbalu. Ovi što se junače u kafani i kažu da treba da ratujemo srazmjerno broju popijenih čaša, otrijeznili bi se već kod Kuršumlije i rekli teraj u rikverc - kaže Vučević.

Ministar odbrane Srbije smatra da su pregovori koliko god bili dugi i iscrpljujući bolje rješenje od konflikta.

- Mislim da je bolje da 1.000 dana i sati razgovaramo i gledamo smrknuta lica pregovarača, nego da provedemo jedan sat u rovovima. Naš manevarski prostor je jako sužen, ali bilo bi dobro da se od Srbije ne traži da pokaže sve karte unaprijed i da ne pokažemo šta ćemo raditi pod svim okolnostima. Da ne kažemo za šta je vojska Srbije spremna i kakav mi imamo razređen scenario za plan A, B , C, i tako dalje. Razmatraju se sve opcije ali radimo na tome da se razgovor nastavi. Mislim da nikome nije do konflikta - tvrdi Vučević.

On je dodao da se zaboravlja da nisu u pitanju samo tablice.

- Oni su izgradili četiri vojne baze na sjeveru za specijalne vojne jedinice koje su izgrađene suprotno briselskom sporazumu i pozicionirane na strateškim mjestima. Ono što je dodatno zabrinjavajuće jeste da je u toku transformacija kosovskih snaga bezbednosti u kosovske oružane snage. Oni prave vojsku na KiM. Kada pitate NATO pakt da li to podržavaju oni kažu ne podržavamo, ali neke članice NATO pakta kroz bileteralnu saradnju učestvuju u tome. Za mene je par ekselans kukavičluk čekati da Vučić riješi pitanje KiM jer to nijedan vladar u srpskoj istoriji nije uspio da riješi - ocijenio je Vučević.

Po pitanju razmatranja ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka, Vučević je izjavio da vojska trenutno radi na temeljnoj analizi na osnovu koje će se donijeti odluka da li će se i kada vratiti vojni rok, prenosi Kosovo onlajn.

- Vojska Srbije vodi temeljnu analizu koja treba da utvrdi da li postoji politička volja za takvom odlukom. U ovom trenutku nismo fokusirani na to jer je problem Kosova i Metohije prioritet. Ako bi se i vraćao vojni rok sigurno bi trajao kraće nego ranije - kazao je Vučević.