Het.jpg

„Hidroelektrane na Trebišnjici“ završile su treći ovogodišnji kvartal sa rekordnom dobiti od čak 30 miliona KM.

Profit HET-a u ovoj godini je skoro šest puta veći nego u istom periodu lani kada je iznosio 5,5 miliona maraka.

Ovakav rezultat HET je ostvario zahvaljujući ogromnom skoku cijene struje na svjetskom tržištu s obzirom na to da je Srpska prethodnih mjeseci imala značajne količine struje za izvoz.

U prilog tome govori i podatak da su prihodi HET-a od prodaje proizvoda povezanim pravnim licima povećani sa 44,4 miliona na 72 miliona maraka.

Podsjećamo, Matično preduzeće „Elektropriverede RS“ kupuje od proizvodnih preduzeća ERS struju kojom snabdijeva građane i privredu, a ostatak prodaje na tržištu.

Ukupni prihodi HET-a na kraju septembra ove godine iznosili su 73,9 miliona KM, dok su u istom periodu lani bili 45,7 miliona.

Istovremeno, rasli su im i rashodi, ali u dosta manjem iznosu sa 40,3 miliona na 43,9 miliona KM.

Izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove HET-a Ilija Tamindžija rekao je da su sva proizvodna preduzeća dobila ove godine veće ugovore odnosno veće cijene od Matičnog preduzeća kojem prodaju struju i da je to dominantno uticalo na povećanje prihoda.

-HET je imao dva ugovora. Jedan je na bazi čuvanja energije za rezervu u sistemu, a drugi za proizvedeni kilovat-sat. Po ta dva osnova mi smo ostvarili značajno veći prihod, iako smo za ovih deset i po mjeseci imali samo 40 odsto padavina višegodišnjeg prosjeka- rekao je Tamindžija.