milo djukanovic novo.jpg

Balkanski nacionalizmi i kleronacionalizam koji promoviše SPC su najveća prijetnja po stabilnost regiona, tvrdi crnogorski predsjednik Milo Đukanović i dodaje da svako koketiranje s tim može biti fatalno.


Đukanović je na Balkanskom integracionom forumu, u organizaciji Evropskog pokreta Crne Gore, rekao da se ne sme imati iluzija da su balkanski nacionalizmi sahranjeni.

Oni su, kazao je, pretrpjeli poraz, ali njihovi autori, kaže, iz toga nisu izveli pravi zkaljučak.

"Oni čekaju svoje vrijeme. Prepoznali su neke nove šanse baš sada. Ne griješim kad kažem da su prepoznali šansu u pretpostavljenoj snazi Rusije. Balkanski nacionalizmi i kleronacionalizam koji pomoviše SPC su najveća prijetnja po stabilnost regiona. Svako koketerije s tim može biti fatalno. A koketerija je kad se u rješavanju nekih pitanja pristane na - 'hajde malo da iskorigujemo granicu'. Nakon toga s tim se više nećete pitati. To su opasna neznanja", rekao je Đukanović.

On je dodao da se "protiv velikosrpskog nacionalizma ne treba boriti crnogorskim nacionalizmom".

"Ako bismo se opredijeli na to, bili bismo gubitnici. Protiv svakog nacionalizma treba se boriti idejom građanskog društva. Prijedlozi koje sam kao lider DPS-a dobijao da bi težište partijskog programa trebo pomjeriti udesno - moj odgovor je bio ne", rekao je predsjednik Crne Gore.

Đukanović je naveo da se u Crnoj Gori velikosprskom nacionalizmu pokušava napraviti protivteža "kroz izmišljanje termina asimptomatskog crnogorskog nacionalizma".

"To je pokušaj da se prikrije njihovo služenje velikosrpskom nacionalizmu. Kad god vam neko kaže da je protiv velikosrpskog nacionalizma, ali i protiv velikog 'asimptomatskog crnogorskog nacionalizma', tome ne vjerujete ništa. Taj je na jaslama velikosrpskog nacionalizma i ruskog imperijalizma. Nema simetrije između velikosrpskog nacionizma i 'asimptomatskog crnogorskog navionalizma'. To je izmišljotina kojom se ne treba baviti...", naveo je Đukanović, prenijele su podgoričke "Vijesti".