Virus korona.jpg

Virus korona i dalje je tu, ali više nije opasan kao ranije, o čemu svjedoči i mali broj hospitalizovanih pacijenata u zdravstvenim ustanovama širom BiH.

Potvrdili su to stručnjaci u BiH, dok je u Hrvatskoj, sudeći prema pisanju tamošnjih medija, situacija i bolja, pošto je, kako navode, uz pad broja teških slučajeva, epidemija izgubila i društveni značaj, što znači njen kraj.

Stručnjaci u BiH, međutim, ističu da se i dalje ne može sa sigurnošću reći kada će stići kraj pandemije, ali se zato može tvrditi da aktuelni sojevi nisu fatalni za ogromnu većinu pacijenata.

Statistika je, zaista, ohrabrujuća, tako da je iz Instituta za javno zdravstvo Srpske juče saopšteno da je, u prethodna 24 sata, testirano 113 laboratorijskih uzoraka, a virus korona potvrđen je kod 18 lica, dok nije prijavljen nijedan smrtni slučaj.

Istovremeno, iz Zavoda za javno zdravlje FBiH su rekli da su u 24 sata imali tek pet potvrđenih slučajeva u FBiH, a preminulih, takođe, nije bilo.

Stručnjaci, međutim, kažu da pandemija nije završena, niti se njen kraj nazire, a uostalom, kako podsjećaju, ni testovi se više ne rade učestalo kao nekada.

– Zaista, sada imamo lagane kliničke slučajeve. Ali korona ni u kom slučaju nije gotova. Ima je, ali se ljudi praktično i ne testiraju, ne pridaju joj značaj. Ne može se procijeniti kraj pandemije, sve dok u cijelom svijetu postoji dosta slučajeva. Ali danas je korona znatno manje opasna nego ranije. Od 100 oboljelih, možda jedan slučaj dođe u bolnicu. Ranije je od 100 oboljelih 50-60 dolazilo u bolnicu, a od toga je bilo 30-40 teških slučajeva i onih koji mogu završiti letalno – kaže infektolog Ednan Drljević iz Opšte bolnice “Prim. dr Abdulah Nakaš”.

Prema njegovim riječima, postoje oboljeli od korone koji završe letalno, ali su obično u pitanju starije osobe koje imaju niz pridruženih oboljenja, pa se njihov smrtni ishod pomjeri za mjesec, dva ili šest.

– Da imamo ljude koji su punog zdravlja, koji obolijevaju i umiru, to zaista nemamo – ističe Drljević.


Da je korona oslabila, svjedoči i podatak da su tek rijetki pacijenti trenutno na mehaničkoj ventilaciji.

– Imali smo ranije 30 odsto njih na mehaničkoj ventilaciji, od čega 10 odsto pacijenata koji se nisu mogli izvući, teških i kritičnih pacijenata. Sad imamo jako mali broj teških pacijenata, a kritičnih nemamo nikako – naglasio je Drljević.

Mirjana Kuzmanović, šef Higijensko-epidemiološke službe u JZU “Zdravstveni centar Brčko”, ističe da u Brčko distriktu imaju sporadične slučajeve zaraženih, što je neuporedivo manje u odnosu nekadašnjih 100 ili 200 slučajeva.

– U svakom slučaju, još ne možemo reći da je potpuno nestalo virusa korona, pošto imamo sporadične slučajeve, te je moguć i novi soj, pošto oni uvijek mutiraju. Ipak, ako se ovako zadrži do kraja godine, možemo smatrati da smo se donekle izvukli iz epidemije virusa korona – rekla je Kuzmanovićeva.

Takođe je potvrdila da je klinična slika kod pacijenata mnogo blaža nego ranije, što zavisi od toga o kojem je soju riječ, ali i da li je neko vakcinisan ili ne.

– Ovaj soj za sada više liči za tipičan gripozni sindrom. Simptomi su kao kod gripa. Mnogo je manja smrtnost nego ranije – naglasila je Kuzmanovićeva, pišu Nezavisne.

Ne tako davno, imali smo oštre mjere zaštite, poput maski, dezinfekcionih sredstava, pa i zaštitnih rukavica koje smo jedno vrijeme morali nositi.

Bilježili smo i rekorde. Recimo, 14. januara 2022. objavljeno je da je u prethodna 24 časa u BiH zaraza virusom korona potvrđena kod čak 3.162 osobe. Broj umrlih u jednom danu znao se kretati i oko 100. Juče i u Republici Srpskoj i FBiH – nula.