struja-grijanje-1-872x610.jpg

Građani Srpske koji koriste električnu energiju za grijanje definitivno će da plaćaju kilovate po skupljim tarifama naredne godine.

Istovremeno, privrednici očekuju da će ovaj energent za njih biti skuplji najmanje za 25 odsto.

Prvi korak do konačne odluke kada su u pitanju domaćinstva, za koje se cijene i dalje regulišu, je napravljen. Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (RERS) usvojila je Nacrt tarifnog sistema za prodaju električne energije i korišćenje distributivne mreže i uputila ga u javnu raspravu.

Nacrtom je predviđeno da se potrošenih prvih 500 kilovata plaća po jednoj i nižoj cijeni, od 500 do 1.500 kilovata po većim cijenama i za potrošnju preko 1.500 kilovata po još većim cijenama.

Onaj ko potroši, recimo, 750 kilovata, plaćaće po nižoj cijeni 500 kilovata, a po većoj cijeni potrošenih 250 kilovata. Ova platna podjela po kilovatima nazvana je i “blok tarifa”.

regulatorna agencija rs.jpg

Predviđene cijene još nisu objelodanjene javnosti.

Po izjavama iz Regulatorne komisije, treba sačekati kako će to sve da izgleda jer je u proceduri i zahtjev za povećanje mrežarine koji se plaća uz račun za struju, a postoje i najave da će biti podnesen zahtjev za poskupljenje struje.

Podsjećamo da je još krajem avgusta iz ERS i Vlade RS najavljeno da će u zimskom periodu biti jeftinija električna energija za one koji budu potrošili manje električne energije nego u istom periodu prošle godine. O tome se više ne govori, a oktobarski računi poslati su svima po istim, postojećim cijenama.

– Obračun za prethodni mjesec već je urađen po aktuelnim cijenama jer važeća tarifna metodologija koju je uveo RERS ne dozvoljava mogućnost uvođenja popusta. Iz tog razloga uputili smo inicijativu resornom Ministarstvu, Vladi Republike Srpske, a nadamo se nakon pozitivnog odgovora i Regulatornoj komisiji za energetiku Republike Srpske, a sve u cilju stvaranja zakonske mogućnosti za uvođenje popusta za utrošenu električnu energiju za domaćinstva u Srpskoj – kažu za Srpskainfo u Elektroprivredi RS.

S druge strane, ono što je definitvno sigurno jeste to da će privreda Republike Srpske od 1. januara plaćati skuplju električnu energiju.

Privrednici i predstavnici ERS dogovaraju cijenu struje od prije nekoliko godina, a od 1. januara jedan megavat košta 53 evra za razliku od 38 evra koliko je iznosila u 2020. godini.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić za Srpskainfo kaže da su privrednici svjesni situacije na tržištu i da električna energija mora da poskupi.

– Upravi odbor Privredne komore Republike Srpske je zauzeo stav da povećanje cijene bude u visini inflacije ili najviše 60 evra po megavat satu. To je povećanje za nekih deset odsto i to bi u ovom trenutku moglo da zadovolji potrebe privrede – ističe Ćorić.

On dodaje da će predstavnici Privredne komore RS u narednih nekoliko dana razgovarati i sa rukovodstvom ERS i resornim Ministarstvom, te se nada da će na kraju o svemu biti upoznat i predsjednik Vlade koji će, kako priželjkuje Ćorić, možda donijeti konačnu odluku.

– Mislim da svi jedni druge treba da razumijemo. Elektroprivreda je najznačajniji sektor privrede, a s druge strane to je javno dobro, naša komparativna prednost i sreća je da u ovom trenutku imamo električne energije i nju treba staviti u funkciju razvoja privrede RS – napominje Ćorić.

Kaže da privrednici još nisu dobili konkretnu ponudu iz ERS o visini cijene, ali imaju informaciju da je to daleko više od 60 evra.

– Mislim da treba da nađemo neku sredinu. Očekujem korektne razgovore uz obostrano razumijevanje kako je bilo i prethodnih godina – poručuje predsjednik Privredne komore RS.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, za Srpskainfo kaže da poslodavci očekuju pregovore sa ERS oko cijene električne energije. Imaju informaciju da će ponuđena cijena biti viša od 60 evra po megavatu.

– Situacija sa energentima je izazovna. Koliko mi je poznato, u ERS su u ozbiljnim finansijskim problemima zbog kupovine električne energije na svjetskom tržištu za vrijeme kada TE „Ugljevik“ nije radila zbog remonta. To moramo da razumijemo. Oni sada kupuju na svjetskom tržištu po 200 evra, a nama prodaju po 53 evra. Sve su to posljedice vremena kada se kralo, nije naplaćivalo, ima tu i odgovornosti i privrede za takvo stanje – ističe Trivić koji očekuje da nova cijena bude 60 – 65 evra po megavatu.

VIŠKOVIĆ: NEIZDRŽIVA POSTOJEĆA CIJENA

Radovan viskovic.jpg

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je da je neodrživo da cijena električne energije u Srpskoj ostane na sadašnjem nivou, ali da će i u narednoj godini biti najpovoljnija u BiH i okruženju. Višković je naglasio da će cijene električne energije za domaćinstva i privredu Srpske biti povoljnije nego u FBiH ali da je potrebno napraviti određene korekcije.

– Imamo godišnje i dvogodišnje ugovore sa našim privrednicima koji ističu krajem ove godine. Prema tome se dolazi u poziciju da se prave novi ugovori i sigurno da će tu doći do određenih korekcija. Čak imamo i saglasnost privrednika da mora doći do korekcije cijena i da je neodrživo da ostane na postojećem nivou – rekao je Višković.

On je dodao da će opredeljenje Vlade Srpske biti da domaćinstva, koja troše određenu količinu električne energije za svoje osnovne potrebe, nemaju poskupljenje električne energije ili da to poskupljenje bude zanemarivo.