tajip erdogan.jpg

Brojne države-članice NATO-a razgovarale su o incidentu sa raketom u Poljskoj i došle do zaključka da Rusija sa njim nema veze, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

- Za nas je važno da je Rusija rekla: "Mi nemamo ništa s tim. Pored toga, (nemački kancelar Olaf) Šolc je na našem jutarnjem sastanku rekao da ovaj incident treba detaljno istražiti. Takođe je važno da je (američki predsednik Džozef) Bajden negirao da projektil pripada Ruskoj Federaciji" - rekao je Erdogan na konferenciji za novinare na samitu G20.

On je naveo da je od Šolca dobio informacije da incident u Poljskoj može biti tehnička greška.

Turski lider je pozvao na detaljnu istragu.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio televiziji Si-En-En da ne posjeduje inforamcije o navedenom incidentu.

Ova američka televizija je javila da je avion Sjevernoatlantske alijanse uspio da isprati putanju rakete koja je pala na teritoriju Poljske. Informacije o kursu rakete dostavljene su NATO-u i Poljskoj.

Poljski mediji su objavili 15. novembra da su dvije rakete pale na teritoriju Poljske u blizini granice sa Ukrajinom. Nakon toga premijer Poljske sazvao je sastanak Komiteta Saveta bezbednosti. Poginule su dvije osobe. Nakon incidenta, Ministarstvo spoljnih poslova Poljske je saopštilo da su rakete ruske proizvodnje, dok je predsjednik Andžej Duda istakao da zasad nema tačnih informacija o tome.

Rusko Ministarstvo odbrane je istaklo da ruska vojska nije gađala mete u području ukrajinsko-poljske granice, te da su izjave Varšave o umješanosti Moskve provokacija.