nenad-stevandic.jpg

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske i poslanik u Narodnoj skupštini RS, izabran je za novog predsjednika republičkog parlamenta i to kao jedini kandidat za ovu funkciju.

Stevandić je dobio podršku poslanika koje dolaze iz stranaka većine predvođene SNSD-om, njih 51. Protiv je bilo 22 i svi iz opozicije. Međutim, ova tačka dnevnog reda izazvala je ogromnu raspravu, posebno iz dijela opozicije.

U svom prvom obraćanju, Stevandić je rekao da se nada se su svi došli u poziciju da počnu da rade, te se zahvalio na izboru.

"Hvala svima koji nisu glasali za mene, i hvala onima koji jesu. Svi smo mi Republika Srpska", poručio je Stevandić.

Đorđe Vučinić, poslanik Liste "Za pravdu i red" kazao je da je Stevandić "sjajan" kandidat, a da ko god bude presjedavao mora znati da je skupština najvažnija i da se na njoj zastupa volja naroda.

"Stevandićeva biografija nije potpuna. Mi moramo znati s kim je on okružen, kao što je Kostadin Vasić, višestuki povratnik u činjenju krivičnih djela. Pa ne bi bilo dobro da se zamjerimo njima", rekao je Vučinić.

Radislav Dončić, poslanik PDP-a u NSRS rekao je opozicija očigledno nema pravo diskutovati i pozvali da se rukovodstvo pridržava poslovnika te da dozvoli diskusiju kada se ukazuje na izborne nepravilnosti i neregularnosti.

"PDP ne podržava Stevandića jer smatramo da to nije zaslužio", naveo je Dončić, dok je Igor Crnadak, takođe poslanik ove stranke dodao:

"Ovo nije SNSD-ovo prelo. Smatram da ovo nije svečan već tužan dan za Srpsku i naše institucije", istakao je Crnadak.

Stevandić nema podršku ni SDS.

"Sve je ovo stvar političke trgovine. Zamislite čovjeka koji je zaspao u vremenu kada je Stevandić jurišao protiv vlasti, a onda se probudi, gleda skupštinu i vidi da SNSD predlaže gospodina Stevandića za predsjednika NSRS. Mi smo protiv njegovog izbora. Jer ovdje poslanika kojima je Stevandić davno govorio da ste lopovi i razbojnici. Srećno vam bilo, eto vam ga", poručio je Vukota Govedarica, poslanik SDS-a.