IMG-e54caf2a67de7557bdad33adff3668e1-V.jpg

Političke stranke, koje su osvojile mandate za ulazak u Narodnu skupštinu Republike Srpske, a koje su se u izbornoj kampanji predstavljale kao opozicione, verifikacijom poslaničkih mandata ne samo da će dati legitimitet i legalitet prethodnom izbornom procesu nego će omogućiti da se konstituisanjem Narodne skupštine, stvori zakonski uslov za polaganje zakletve predsjednika Republike Srpske. Postavlja se suštinsko pitanje, ako verifikuju poslaničke mandate i omoguće polaganje zakletve predsjedniku Republike Srpske, da li se oni razlikuju od CIK-a kog su sve vreme kritikovali, zbog brojnih nepravilnosti u toku izbornog procesa?!

Da li su PDP, SDS i grupacija oko gospodina Vukanovića, zaista opozicija, ukoliko verifikuju poslaničke mandate ili činioci simbioze sa vladajućom strukturom?!

Začuđujuće je i da predsednički kandidat gospođa Trivić, koja navodno ne priznaje izborne rezultate, poziva kandidate za poslanike u Narodnoj skupštini, da verifikuju mandate, pod izgovorom “da se čuje glas opozicije” i time daju legitimitet i legalitet izbornom procesu i omoguće predsedniku Republike Srpske polaganje zakletve?!

Glas opozicije se svakako čuje posredstvom opozicionih medija, nije im za to potrebna verifikacija mandata u Narodnoj skupštini, te je iz tog razloga to najsmješniji izgovor koji se može čuti u političkom djelovanju.

Kažu da su opozicija, kažu da ne priznaju rezultate izbora, kažu da je CIK postupio protivpravnno, a onda verifikacijom poslaničkih mandata pogaze sopstvene riječi i urade isto ono što je uradio CIK – daju legitimitet i legalitet izbornom procesu i omoguće polaganje zakletve predsedniku RepublikeSrpske!

Ukoliko ne bi postojala dvotrećinska većina za verifikaciju mandata, tada:

1. Ne bi mogla da se konstituište Narodna skupština, odnosno zakonodavna vlast.

2. Izborni proces ne bi imao legitimitet i legalitet.

3. Predsjednik Republike Srpske ne bi mogao da položi zakletvu i time ne bi bio ispoštovan uslov zakonskog procesa za vršenje funkcije predsjednika Republike Srpske.

4. Imajući u vidu da je gospođa Cvijanović prešla u Predsedništvo BIH, onemogućavanjem polaganja zakletve predsjednika Republike Srpske, njegova funkcija bi bila upražnjena i protokom zakonksog roka, izbori bi morali da budu ponovljeni.

5. Kada predsjednik Republike Srpske, ne položi zakletvu, on nema ovlašćenja ni da predloži mandatara za vladu – izvršnu vlast, a time se, logično, ne može formirati ni vlada.

Dakle, odbijanjem verifikacije poslaničkih mandata se postiže mnogo toga i to nije, kako neki tzv. opozicioni političari kažu “režimska patka”. Naprotiv, to je pravi opozicioni potez, suprotan njihovim režimskim potezima, simbiozi sa vladajućom strukturom kroz verifikaciju poslaničkih mandata zarad finansijskih naknada iz budžeta.

Opoziciona stranka NAŠA PRIČA REPUBLIKA SRPSKA još jednom poziva sve kandidate za poslanike, koji su se predstavljali kao opozicioni kandidati, da ODBIJU VERIFIKACIJU POSLANIČKIH MANDATA i sačuvaju bar malo dostojanstva, ako im je preostalo.

Poslije verifikacije mandata, sa pravnog aspekta, nema više pravnog osnova da zucnete o izbornim nepravilnostima i krađama, jer ste vi taj proces učinili legitimnim i legalnim isto kao i CIK.
Ili ste opozicija koja ima stav, ili ste završili svaku priču opozicionog djelovanja, jer ste godinama činili iste poteze.

NAŠA PRIČA REPUBLIKA SRPSKA ima stav i neće odustati, jer mi poštujemo svaki glas koji nam je narod povjerio!

Naše vrijeme tek dolazi!

Prof. dr Zoran Kalinić
Predsjednik opozicione stranke
NAŠA PRIČA REPUBLIKA SRPSKA