Izaberi pismo: ćirilica / latinica

Promovisan Zbornik radova sa naučnog skupa „Oslobođenje Trebinja u Prvom svjetskom ratu“

Zbornik prvi svjetski rat trebinje.jpg

Povodom Dana oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu, sinoć je u velikoj sali Gradske uprave održana promocija Zbornika radova sa naučnog skupa „Oslobođenje Trebinja u Prvom svjetskom ratu“.

Ovaj naučni skup je održan u novembru 2018. godine, povodom obilježavanja vijeka od oslobođenja Trebinja u Velikom ratu, kada je 14. pješadijski puk Timočke divizije srpske vojske pobjedonosno umarširao u naš grad - donijevši slobodu nakon viševijekovne turske i austrougarske okupacije ovih prostora.

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak istakao je da su radovi prošli svu neophodnu recenziju, te da je u pisanju Zbornika učestvovalo 11 autora.

„Imali smo u planu da promociju održimo ranije, ali nas je u tome spriječila pandemija virusa korona. Taj period su svi autori iskoristili da izvrše određene korekcije, da dopune neke radove tako da danas imamo jedan potpuniji naučni opus koji će biti predstavljen trebinjskoj publici. Razmatrane su aktuelne teme vezane za oslobođenje, dobrovoljačka pitanja, stradanje našeg stanovništva i sveštenstva, te vojne operacije koje su nezaobilazne u svakom ratu i najviše plijene pažnju svih koji se bave ovim periodom“, kazao je Banjak.

Dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović rekao je da je oslobođenje koje je bilo 1918. godine došlo poslije vijekova ropstva pod raznim zavojevačima.

„Hercegovina je u Prvom svjetskom ratu dala puno srpskoj istoriji i narodu, znamo da je veliki broj Hercegovaca učestvovao kao dobrovoljci u srpskoj ili crnogorskoj vojsci, da je Hercegovina jako stradala u tom periodu od strane austrougarske vojske i da su Hercegovci skupo platili tu slobodu 1918. godine. Zbog toga mi je jako drago da se poslije naučnog skupa pojavio ovakav Zbornik, gdje je kroz više radova osvijetljena ta 1918. godina i on će ostati trajno svjedočanstvo kako su Hercegovci dočekali slobodu. Doumentarne građe ima dovoljno, ako ima istoričara spremnih da danima rade u arhivu i da istražuju“, naveo je Mastilović.

Na promociji Zbornika govorili su predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak, dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović, Borivoje Milošević, profesor na Filozofskom fakultetu u Banjaluci te Vladan Virijević, profesor na Filozofskom fakultetu u Prištini - Kosovska Mitrovica.

Tagovi:

Šta Vi mislite o ovome?

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala trebinjelive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal trebinjelive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
40.000+
dnevnih
posjeta
1.250.000+
mjesečnih
čitanja
3.500.000+
mjesečnih
pregleda stranica
27.500+
fejsbuk
sviđanja