Koncert-min.jpg

U Muzeju Hercegovine sinoć su se trebinjskoj publici predstavili operski pjevači Sara Vujošević-sopran, Dmitrij Grinih-bariton i pijanista Nikita Lojko.

Ovo troje muzičara predstavili su u jednočasovnom koncertu djela J. S. Baha, G. B. Pergolesija, S. Manjuška, Pi. I. Čajkovskog, Š. Guna, P. Konjovića, C. Franka i A. Varlamova, a publika ih je nagradila aplauzom.

Sara Vujošević, novosadski student operske primadone Vere Kovač Vitkai, usavršavala se u Moskvi, gde je završila magistarske studije u klasi soliste Baljšoj teatra, Dmitrija Trapeznikova, dok je doktorirala na smjeru muzikologije i kompozicije, na konzervatorijumu L.V.Sobinov.

"Često dolazim u Trebinje, ali ovo je moj prvi put da ovdje gostujem. Razlog je da nisam fizički bila na prostorima Balkana jer sam dugo godina radila, živjela, magistrirala i doktorirala u Moskvi. To je bilo vrijeme pozitivnog umjetničkog naboja i stvaranja, a prije pet godina sam se ponovo vratila. Međutim, opet putujem i u posljednje vrijeme nastupam u regionu - Beograd, Banjaluka, Novi Sad, Dubrovnik, Zagreb... te je bilo za očekivati dolazak u ovaj prelijepi grad", rekla je Vujoševićeva.

Vujoševićeva je pričajući o programu koji je izveden naglasila da su se dugo pripremali (oko dva mjeseca), cjelokupno djelo G. B. Pergolesija "Stabat Mater", ali ipak razmišljajući o publici izveli su najzanimljivije duete i arije iz ovog djela.

"Za prvi dio programa smo izabrali nešto što je publici prijemčivo, nešto što svako zna bez obzira da li je ljubitelj muzike ili ne, sakralne teme kako bi bili dio u sklopu repertoara koji ide uz 'Stabat Mater'", istakla je Vujoševićeva.

Neobično za jednog operskog pjevača je to da je i magistar ekonomskih nauka Univerziteta Crne Gore, a Vujoševićeva je trenutno docent na Fakultetu dramskih umjetnosti u Cetinju.

Koncert 1 (1)-min.jpg

Bariton Dmitrij Grinih, bio je dugo godina profesor operskog pjevanja na MGU (Moskovskom državnom univerzitetu). Od 2012. godine dekan i šef katedre za smjer solo pjevanje na Internacionalnom Slavjanskom Institutu u Moskvi.

Na Ruskoj Akademiji Muzike "Gnesinih" završio je osnovne i specijalističke studije, dok je na istoj akademiji završio i umjetničke doktorske studije.

Gust i prodoran glas baritona Dmitrija Griniha je oduševio publiku, a on nije prvi put u Trebinju.

"Kao turista sam nekoliko puta dolazio ovdje i posjetio sam čuveni manastir Tvrdoš i oduševljen sam ljepotom i nesvakidašnjim prizorom ovog manastira. Prije koncerta posjetili smo katedralu i tu smo vidjeli orgulje koje su jedinstvene na Balkanu. Nije važno gdje ćete imati nastup - da li u velegradu ili malom mjestu, bitno je da ste uvijek na nivou, profesionalni i publika to uvijek osjeti", kazao je Grinih.