dan primirja trebinje 2022.jpg

Ispred Spomenika oslobodioca Trebinja u Prvom svjetskom ratu 1914-1918, delegacije Grada Trebinja i Konzularne kancelarije Republike Srbije položili su cvijeće i na taj način obilježili su Dan primirja.

To je prvi put da se zajedno obilježava ovaj značajan datum.

Šef Konzularne kancelarije Republike Srbije u Trebinju Miroslav Markovićje rekao je da se srpski narod uvijek treba držati zajedno i u muci, lijepim stvarima i obilježavanju značajnih datuma iz istorije.

"Ovo je datum kada je naša srpska vojska izbacila neprijatelja sa probojom Solunskog fronta, a nakon toga je potpisano primirje, došlo do okončanja rata i do pobjede svih saveznika u Prvom svjetskom ratu. Tu posebno trebamo istaći Srbiju koja je procentualno nastradala najviše i oslobođene su zemlje u kojima su živjeli Srbi. Hvala našim precima i treba puno da učimo iz te istorije i nadam se da ćemo ovo dugo da obilježavamo. Hvala Gradu Trebinju i divnim ljudima koji su došli da zajedno obilježimo ovaj značajan datum", kazao je Marković.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da treba da budemo jedinstveni i da se sjetimo svih onih koji su dali svoje živote da bismo mi uživali u miru i slobodi.

"Slobodu neki, u određenom trenutku, zanemare, idu ka materijalnim vrijednostima koje su sigurno značajne u životu, ali ipak sloboda je najbitnija. Još jednom hvala svima koji su nam omogućili da mi danas uživamo u slobodi, a mi danas dajemo sebi obavezu da stvaramo. Kao što se u ratu branila i Republika Srpska i Srbija mi danas u miru moramo da stvaramo da bude jača Republika Srpska i Srbija", poručio je Ćurić.